facebooktwittermail d

Norska GPS-vargar möts med skepsis

Vid 13-tiden på fredagen hade den första vargen i Slättåsflocken i Trysil försetts med halsband och GPS i ett projekt som norska staten genomför som ska kontrollera hur nära vargarna kommer oss människor. Men vargmotståndarna är skeptiska, uppger Radio P4 Värmland.

FOTO: FELIX ANDRÉ SKULSTAD, MOSTPHOTOS

Vargen i Trysil sköts med bedövningspil från helikopter och var flockens alfahanne.

Norska staten märker nu vargar med GPS-sändare för att kontrollera hur nära de kommer oss människor. Märkningen har dragits i gång i norska Hedmark fylke nära gränsen till Värmland och i ett första skede ska sju- åtta vargar märkas av en flock på 17 djur. Det är norska motsvarigheten till Naturvårdsverket som ska försöka ta reda på om vargar blivit mer närgångna och mindre rädda för människor. Orsaken till att just den här flocken i Trysil valts ut är att den varit mest närgången.

Motsvarande bevakning av vargar med GPS sker emellanåt i Sverige.

Vargarna skjuts med bedövningspil från helikopter och får sedan ett halsband med GPS fastsatt. Sändaren gör det möjligt att följa en varg som lämnat sin flock, enligt Radio Värmland.

Möter motstånd

Men märkningen är kontroversiell och har mött motstånd. Flera markägare har nekat helikoptern att landa och kritiker kallar det slöseri med pengar och djurplågeri. Vargmotståndarna tror inte att det kommer at bidra till utökade kunskaper om vargarnas beteenden, annat än att det går att slå larm när de närmar sig tamboskap.

Sändare, gps-mottagare, mobilsändare och batteri, monteras på ett kraftigt halsband. Gps-mottagaren registrerar positioner eller plats där vargen befinner sig vid tillfället. Positionerna lagras i ett minne i sändaren. Med jämna mellanrum kopplas mobilsändaren på.