facebooktwittermail d

Varg till angrepp mot föl

Flera observationer och angrepp av varg oroar nu både djurhållare och hästägare i södra Sverige.

Paret Christer och Michelle Paulsson, som föder upp shire- och clydesdalehästar, fick i fredags se en varg gå till angrepp mot bland annat sto med föl.
Paret Christer och Michelle Paulsson, som föder upp shire- och clydesdalehästar, fick i fredags se en varg gå till angrepp mot bland annat sto med föl.

I Våxtorp söder om Laholm möttes lantbrukaren Roger Larsson av en död och till hälften uppäten kalv när han skulle se till sina dräktiga kor. Kalven hade fötts under natten, tecknen tydde på att den varit uppe på benen och diat.

– Korna var också stressade jag trodde de skulle springa ur hagen, säger han till Hallands Nyheter.

Besiktningsmannen Bengt Kristiansson tittade på kalven.

– Jag är inte 100 procent säker på att det var en varg men personligen anser jag att det inte finns mycket annat att välja på heller. Det händer ganska ofta vid den här tiden att unga vargar lämnar sin flock och då hamnar de här ibland, säger han till Hallands Nyheter.

Varg i hästhagen

Det var vid samma tid som observationer av varg och gjordes i trakterna av Ängelholm och Östra Ljungby.

I Källna mellan Ängelholm och Klippan vaknade paret Michelle och Christer Paulsson av galopperande hovar tidigt på fredagsmorgonen. Paret, som föder upp de stora raserna shire- och clydesdalehästar vilket ATL skrivit om tidigare, kunde se hur något jagade hästarna i hagen.

– Det är en varg skrek min man och jag svarade att det kan det ju inte vara. Vi bor ju i Skåne och här finns inga vargar. Men det var det. Hade jag inte sett det med egna ögon hade jag inte trott det, berättar Michelle för tidningen Ridsport.

Jagade sto med föl

De kunde sedan se hur vargen slutade jaga den större flocken och tog sig in i en annan hage där ett shiresto gick med sitt två månader gamla föl. Vargen började jaga dem tills stoet valde att vända om och sparka mot vargen.

– Hon var väldigt beskyddande mot sitt föl och såg hela tiden till att hålla sig mellan honom och vargen, säger Michelle.

Hennes man sprang samtidigt ur huset och när dörren slog igenom blev vargen störd, avbröt jakten och försvann.

Fem observationer

Nils Carlsson, som är vilt- och rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Skåne bedömer det som sannolikt att det en ung varghanne:

– Vi har haft fem oberoende vargobservationer i det området det senaste dygnet och de känns alla trovärdiga, säger Nils Carlsson till Ridsport.