facebooktwittermail

Varg flyttad till Dalarna

På fredagen flyttades en varg från Norrbotten till Dalarna. Vargen som är en avkomma till en varg som härstammar österifrån anses genetiskt viktig, men många är kritiska.

Tidigare i veckan har länsstyrelsen i Dalarna sagt ja till att ta emot vargen och på fredagen genomfördes flytten.

- Vi flyttade vargen med flyg under fredagskvällen. Två veterinärer var med under hela flytten. Det är en hanne på 46 kilo och den har gott hull, säger Helene Lindahl Vik, handläggare på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Skyddsjakt


Gällivare sameby har haft problem med vargen och ansökt om skyddsjakt. Men Naturvårdsverket valde i stället att flytta vargen.

Vargen sövdes från helikopter med en bedövningspil. Vargen fick en radiosändare och avmaskades och släpptes sedan ut. Naturvårdsverket har inte uppgett exakt var vargen är släppt ut, men det ska ha skett efter ett tidigare godkännande av markägaren.

Tätt med betesdjur


LRF i Hedemora har bland annat uttryckt stor oro över planerna att släppa ut varg i ett område mellan Stjärnsund och Horndal. Området är som de säger till Dalarnas-Tidningar "ett välfyllt skafferi", tätt med betesdjur.

Tidigare i veckan flyttades en varg till Örebro, vilket har fått LRF i Örebro att reagera. De har flera representanter i den tillsatta viltdelegationen, men känner sig överkörda och menar att det mesta informationen som framkommit har gjorts via medierna.

Brev till minister


Nu har LRF Örebro skrivit ett brev till miljöminister Andreas Carlgren, landshövding Rose-Marie Frebran och Naturvårdsverket för att påtala detta, uppger Karlskoga-kuriren.ATL.nu