facebooktwittermail d

Varför Premium? – ATL:s chefredaktör svarar på de vanligaste frågorna

Premium, som innebär att vi tar betalt för vårt digitala innehåll, väcker frågor. Här svarar ATL:s chefredaktör Lilian Almroth på de vanligaste frågorna om Premium.

ATL:s chefredaktör Lilian Almroth svarar på frågor om Premium.
ATL:s chefredaktör Lilian Almroth svarar på frågor om Premium. FOTO: DAVID LARSSON

Hur kommer det sig att vissa artiklar är gratis om ni säger att ni måste ta betalt för er journalistik? Och kan inte vi som betalar få slippa annonserna på sajten?

– Vi vill att vårt fördjupande och unika material ska vara exklusivt för ATL:s prenumeranter. Därför krävs det en prenumeration för att kunna läsa dem. Men prenumerationen betalar bara en del av kostnaden för att göra ATL. Om vi skulle ta bort annonserna helt skulle vi tvingas höja prenumerationsavgifterna rejält. Vårt exklusiva material gör att man som inloggad kan fatta bättre affärsbeslut i sin vardag. ATL arbetar med originaljournalistik, vilket innebär att vi söker egna nyheter och det kräver resurser.

Det är ett demokratiproblem att ni låser in ert material. Alla har inte möjlighet att ta del av texterna. Varför gör ni så?

– Vi måste ta betalt för vår journalistik för att ha råd at göra den. Vår journalistik betalas inte av någon intresseorganisation eller annan aktör inom jord- och skogsbruk. Det innebär att vi är oberoende och fria att granska de frågor som är viktiga för branschen.

Det är svårt att logga in. Vilket är det enklaste sättet att göra det på?

– Självklart ska det vara enkelt att logga in på ATL. Under sommaren har vi jobbat hårt med att göra det enklare att logga in. Du som fortfarande har problem med att logga in kan testa att rensa dina cookies. Följ guiden här eller kontakta kundservice för hjälp med inloggningen.

Jag tycker inte ni ska dela Premium-artiklar på er Facebook. Varför gör ni så mycket reklam för saker man ändå inte kan läsa om man inte är Premiumkund?

– Våra delningar på ATL:s Facebooksida är en service för alla våra läsare. Många läsare har ett Premiumkonto och därför delar vi även de texterna där. Vi vill sprida det fördjupande och exklusiva material vi producerar.

Ni gjorde en intervju med mig till ett reportage. Jag vill dela den artikeln med mitt nätverk i sociala medier. Hur ska jag kunna göra det nu när den är bakom betalvägg?

– Det går att dela en Premiumartikel precis som det går att dela alla andra artiklar från ATL.nu. Men för att kunna läsa hela texten måste man ha en ATL-prenumeration. Artikeln går att låsa upp för endast 1 krona.