450 hektar ska sås i trakterna runt Fjälkinge utanför Kristianstad. Sådden brukar komma i gång tidigt i mars på de sandiga luckra markerna. Men tidpunkten spelar ingen större roll för skörden.
Vårbruket i gång – sådd och skörd samma dag
Sådd och skörd på samma dag. Det är få lantbrukare förunnat, men verklighet för morotsodlaren Pål Nilsson som driver företaget Nyskördade morötter.
– Det är skönt att vi är igång tidigt för då blir det mindre stress länge fram.
– Det är vädret efteråt som spelar större roll, men får vi toppenväder kanske vi kan vinna några dagar på att vi sår så här tidigt, säger Pål Nilsson på Nyskördade morötter.
Innan morotsfältet fräses, sås och plastas, så gödslas det vid ATL:s besök med Lyckeby Grow av entreprenören Fjälkeröd.
Jobbet görs av en egenkonstruerad specialspridare. På en Bauer gödseltunna har det monterats en sprutramp från Lemken.
Gödseltunnan är av glasfiber och rören i rostfritt för att klara den aggressiva vätskan. Rampens yttersta sexmetersdelar har tagit bort för att sprutan ska klara vikterna.
Genom munstycken på tre millimeter sprutas fyra ton per hektar av sörjan som liknar lös sirap. Gödselsprutan är GPS-styrd och har delavstängning var tredje meter vilket gör att spridningen kan bli exakt.
– När jag gick in i det här projektet bestämde jag att det skulle vara minst lika bra som gödningen ur konstgödselspridare, säger Peter Nilsson på Fjälkeröd som kör ut över 10 000 ton Grow och 3 000 ton Vinass till ett 50-tal odlare i Skåne.
Samtidigt som det sås morötter så skördas det morötter några kilometer bort.
Företaget Nyskördade morötter har som idé att låta en stor del av morötterna stå kvar och lagras i fält under ett lager på en halv meter halm.
Och de har klarat sig bra, trots den ovanligt stränga vintern i Skåne, med några nätter skarp barfrost utan snö.
– Orolig var man naturligtvis. Vi ser marginella skador av det, så än så länge har det gått bra, säger Pål Nilsson.
– Men vi är fortfarande tidigt på säsongen vi ska skörda hela maj månad ut, så mycket kan hända, men det blir inte någon större frost, det kan man säga.