facebooktwittermail d

Vanvårdad ko tappade svansen

En nyfödd kalv låg på golvet och skakade. Och en ko tappade svansen framför ögonen på djurskyddsinspektörerna. Nu förbjuds Blekingebonden att hålla klövdjur.

När länsstyrelsen i Blekinge besökte gården visade det sig att nötkreaturen var hungriga, smutsiga och ovårdade. De saknade torra liggplatser i den släckta och ostädade ladan. Vissa av dem hade också utvecklat så kallat gödselpansar.

Flera av de 54 djuren var insjunkna över länden och hade u-formade gropar under svansen, enligt inspektionsrapporten. Ett par djur hade förvuxna klövar på bakbenen.

Svansroten blödde


En av korna hade endast en stump av svansen kvar. Vid närmare kontroll släppte svansens ände, så att benet i svansroten blottlades och blödde.

Lantbrukaren uppgav att skadan uppkommit under sommarbetet, men kunde inte säga vilken veterinär som tittat på skadan - eller när. Han förklarade också att ett öppet sår var bättre än ett stängt sår.

Flera av ungdjurens boxar saknade strö och underlaget var täckt av gödsel och urin. Flera fönster i stallet var också trasiga.

Vid en förnyad kontroll noterades ytterligare brister. Bland annat låg en nyfödd kalv på golvet. Den saknade torr och ren liggplats och skakade oavbrutet, enligt inspektörerna.

Djuren omhändertogs och nu har länsstyrelsen beslutat om förbud att hålla klövdjur. Enligt länsstyrelsens beslut har bonden alvarligt försummat tillsynen och skötseln av sina djur.ATL.nu