– Det är ganska mycket. När vi gjorde undersökningen i fjol fick var 50 procent positiva, säger Rikard Dryselius, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.
Vanligt med tarmbakterier i färsk kyckling
Det är vanligt att det finns campylobacter i färsk kyckling som säljs i butik. Av 100 tagna prover var 61 procent positiva för bakterien campylobacter, visar en ny undersökning av Livsmedelsverket.
Den undersökta kycklingen hade köpts i 25 butiker i Stockholm och Uppsala under augusti i fjol. Rikard Dryselius påpekar att när kartläggningen gjordes är det högsäsong för campylobacter.
Campylobacter är en bakterie som kan orsaka feber, illamående, svåra magsmärtor och akuta diarréer.
Livsmedelsverket: Vanlig smittkälla
Livsmedelsverkets granskning jämfördes också med Folkhälsomyndighetens undersökningar av vilka varianter av campylobacter det fanns hos människor som smittats under perioden.
Resultatet visar att samma varianter av campylobacter som hittats i färskt kycklingkött även hittats hos många av dem som blivit sjuka. Och det tyder på att färsk kyckling är en mycket vanlig smittkälla, enligt Livsmedelsverket.
Svensk Fågel kritisk
Branschorganisationen Svensk Fågel svarar på Livsmedelsverkets nya granskning och menar att det inte är någon fara med campylobacter i kyckling och även att nivån för bakterien under 2018 är den lägsta sedan 1991. I stället menar man att Livsmedelsverket granskning baserar sig på ett stickprov som är ovanligt högt på grund av värmen i somras.
Svensk Fågel får även medhåll i från Sveriges Lantbruksuniversitet.
– Ja, jag ställer mig frågande till Livsmedelsverkets rapport. Den baseras på ett litet urval och deras sätt att utföra beräkningar överensstämmer inte med standardiserade metoder, säger Ingrid Hansson, lektor i veterinärmedicinsk bakteriologi på SLU som doktorerat på campylobacter i kyckling sedan 2001.
Fakta: Tänk på det här när du lagar kyckling
Se till att kycklingen är genomstekt.
Vara noga med hygienen. Tvätta händerna innan du börjar laga mat och direkt efter att du har hanterat rått kött och kyckling.
Använd rena redskap. Håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
Källa: Livsmedelsverket