facebooktwittermail

Valutasäkra är dagens goda råd

Gårdsstödet kan bli betydligt lägre i år eftersom kronan förväntas stärkas ytterligare. Swedbanks rekommendation är att göra en valutasäkring.

Kronan har stärkts rejält den senaste tiden och låg på måndagen på 8,89 svenska kronor per euro. Men prognoserna för de närmaste tre till sex månaderna pekar mot en ännu starkare krona.

- Till hösten kan vi ha kurser på 8,50-8,60 svenska kronor per euro, säger Henrik Rosén, valutaspecialist på Swedbank.

Mindre ersättning


Eftersom gårdsstödet betalas ut i svenska kronor och växelkursen bestäms i slutet på september kan det innebära markant mindre ersättning 2011. 2010 låg kursen för gårdsstödet på 9,14 kronor per euro.

Bakgrunden till prognosen om en starkare krona är att Swedbanks analytiker spår en fortsatt global återhämtning under 2011.

Det gynnar den svenska ekonomin som är exportinriktad och får draghjälp av den positiva utvecklingen i Kina och Tyskland. Dessutom förväntas Riksbanken höja räntan ytterligare på grund av den snabba tillväxten och en allt stramare arbetsmarknad.

Valutasäkra gårdsstöd


Rekommendationen från Swedbank är att valutasäkra gårdsstödet för att säkert veta vad stödersättningen blir och slippa risken för en sänkning av beloppet.

- Vi tror på att kronan kommer att stärkas ytterligare lite. Sedan är det alltid ett individuellt beslut att fundera på om man vill göra det eller inte, säger Magnus Hammar, chef för Skog och Lantbruk på Swedbank.

Däremot går det inte att tjäna lika mycket på en valutasäkring som många gjort de senaste åren. I snitt lyckades lantbrukare då säkra på en nivå mellan 50 och 70 öre högre kurs än vad valutakursen sedan blev för gårdsstödet, enligt Swedbank.

Flest valutasäkringar gjordes 2009 men intjäningen var faktiskt större i snitt för 2010. En bidragande orsak är att en del lantbrukare säkrade gårdsstödet för både 2009 och 2010 samtidigt vilket innebar väldigt bra förtjänster när valutasäkringen för 2010 föll ut.

Få trodde på uppgång


Att antalet valutasäkringar mer än halverades 2010 jämfört för 2009 beror på att många redan då trodde att kronan inte kunde stärkas mer.

- Då fanns samma funderingar som nu. Man tyckte att kronan stärkts så mycket att vi var nere på samma nivå där kursen brukade ligga innan finanskrisen, säger Henrik Rosén.

Men även då var analytikernas prognos att kronan skulle stärkas.

- Valutamarknaden är alltid svår att ge analyser på. Men analytiker har oftast fel i hur fort en valuta rör sig, inte i vilken riktning den är på väg, påpekar han. Malin Eborn