facebooktwittermail d

Vallfokus ska göra Brunnby ett strå vassare

Vallmaskiner och ett eget centrum för precisionsodling. Det är två av höjdpunkterna på Brunnby Lantbrukardagar.

Lantbruksmässan vid Brunnby gård utanför Västerås har sedan starten år 2007 varit Mälardalens största sammankomst för lantbruksintresserade. Och evenemanget växer.

I år är omkring 150 utställare anmälda och det finns ett stort antal seminarier på schemat. Förra året blev det besöksrekord.

Vilka är era största dragplåster i år?

Det som är nytt för i år är vallmaskinsdemon som vi har på förmiddagen den 4 juli. Då blir det slåtter, strängläggning och pressning, säger mässans projektledare Camilla Söderberg, som till vardags är växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet.

Varför satsar ni på vall?

– Det känns som rätt steg i utvecklingen. Vi utvecklar maskindemonstrationerna och många av besökarna är intresserade och har också egna djur.

Ni har också ett eget precisionsodlingscentrum i år, vad finns där?

- Där samlar vi företag inom precisionsodling och teknik. Där kommer vi att bland annat ha demonstrationer av mineralgödselspridare och sprutor.

Ni har själva sagt att Brunnby Lantbrukardagar inte ska växa för mycket och blir för stor. Hur går de tankarna?

– Vi vill ha kvalitet. Vi märker att både utställare och besökare tycker att det är en lagom stor mässa. Man hinner gå igenom och titta på allt under två dagar. Besökarna kommer väldigt nära våra försök och demonstrationer. Det fungerar för att vi är den storlek på mässan som vi är.