facebooktwittermail d

Väljer tidig höstsådd: "Rädd att det ska bli som i fjol"

Söderköping

Lantbrukaren Fredrik Sandberg är i gång med höstsådden, tidigare än vanligt. Han har redan sått allt på sin egen mark och hjälper nu andra kunder med samma sak.

Under en molntung himmel jobbar lantbrukaren Fredrik Sandberg med att så höstvete på en åker ett par mil utanför Söderköping i Östergötland.

Den varma sommaren märks fortfarande i jorden, men äntligen på ett gynnsammare sätt.

– Strukturen på jorden är ganska fin efter den här torra sommaren. Det är fin sprickbildning, säger Fredrik Sandberg som driver Eriksbergs gård i Ringarum.

Tidig höstsådd

I år har de hunnit så 180 hektar på den egna gårdens ägor och fortsätter nu med att hjälpa andra att få höstsådden klar. Det är, liksom för många andra i år, lite tidigare än vanligt - och betydligt tidigare än i fjol.

– Vi är kanske lite tidiga, men man är lite orolig för att det ska börja regna så mycket som det gjorde förra hösten. Då blev det så blött och man fick inte så den arealen som det var tänkt.

Fjolårshösten satte spår i ekonomin och i år vill Fredrik Sandberg inte riskera att för mycket regn ska sätta stopp för spannmålen.

– Höstsådden är vår ryggrad, så är det. Vårvetet brukar heller inte bli lika bra, inte i de här bygderna i alla fall, säger Fredrik Sandberg.

"Rädd att det ska bli som förra året"

I Sverige innebar allt regnande hösten 2017 att arealen högavkastande höstvete minskade med över 25 procent, enligt Jordbruksverkets beräkningar. Den varma sommaren och tidiga skörden har bidragit till att det blir en tidig höstsådd på många håll i landet. I Östergötland syns det gott om såmaskiner på åkrarna.

– Ja det är en del som har sått tidigt häromkring, man är väl rädd att det ska bli som förra året, säger Fredrik Sandberg.

Tidig höstsådd på många håll i år.
Tidig höstsådd på många håll i år.

LÄS OCKSÅ: Många satsar på tidig höstsådd

LÄS OCKSÅ: Så mycket minskade spannmålsslagen