facebooktwittermail d

Därför firar vi Valborg

På Valborg är det sommar och djuren ska ut! I varje fall enligt bondepraktikan.

Medeltida kosläpp är en av anledningarna till att vi i dag firar Valborg.
Medeltida kosläpp är en av anledningarna till att vi i dag firar Valborg. FOTO: MOSTPHOTOS

Valborgsfirandet är en salig blandning av traditioner och föreställningar som kan spåras tillbaka till medeltiden. Tyska handelsmän tog med sig traditionen att den 1 maj fira helgonet Sankta Walpurgit (Valborg), en abbedissa som levde på 700-talet e.Kr. Enligt legenden sipprade det olja ur hennes sarkofag efter hennes död, en helande olja som botade sjuka. Valborg helgonförklarades den 1 maj och förknippas bland annat med sjukvård.

Bönderna tände eldar

Den tyska kyrkohögtiden råkade infalla samtidigt som de svenska bönderna släppte ut sin boskap på bete. Men det var inte utan vånda, eftersom bönderna visste att det just under Valborgsmässoaftonen fanns en hel del trollpack och onda krafter i rörelse. Det gällde att skrämma bort dem, liksom alla vilda djur. Man tände eldar, skramlade i koskällor och förde allmänt oväsen. Samtidigt valde byalagen årets ålderman, gärdsgårdar och bygator sågs över, och dagen avslutades med byfest.

Linné skildrade valborgsfirandet

En kändis som år 1749 skrev om Valborgsmässofirandet i Västmanland var Carl von Linné: ”Ty lantmannen har för sed alltifrån Hedenhös, att natten före Valborgsmässodagen upptända eldar på marken, att däromkring dansa och fägna sig åt den kommande sommaren.”

Sammanslagen högtid

För att återknyta till Valborg, så tycks kulten av henne även ha passat de svenska bönderna. Hon ansågs nämligen ha inverkan vid fördrivandet av onda krafter, vilket förstås passade bra när det gällde att tryggt och säkert få boskapen till betet.

Läs även: Osten som vill in i finrummet

Läs även: Han är bäst i Sverige på maskinmekanik