facebooktwittermail d

Väderstadsmaskiner får stöd för Isoyl och Controlmaster

Flera av Väderstads såmaskiner får stöd för ett nytt kommunikationsprotokoll som ska göra det ännu enklare att variera utsädesmängderna och gödselgivan, för den som använder en extern karteringstjänst. Först ut att stödja tekniken fullt ut är Isoyl från Soyl och Controlmaster från Dataväxt.

Det nya styrprotokollet ska göra det ännu enklare att variera utsädet och gödselgivan med hjälp av externa kartor.
Det nya styrprotokollet ska göra det ännu enklare att variera utsädet och gödselgivan med hjälp av externa kartor. FOTO: STEFAN LONGIN

Tanken är att det nya protokollet, som heter Väderstad universal control, ska möjliggöra en mer automatiserad variabel gödsel- och utsädesgiva för kunder som använder en extern leverantör av fältkartor.

"Tidigare har GPS-styrd variabel giva varit möjlig genom Isobus task control. Med nya kommunikationsprotokollet Väderstad universal control kan lantbrukaren även dra nytta från data direkt från fältkartor. Detta gör det exempelvis möjligt för lantbrukaren att applicera en variabel utsädesgiva enligt en extern markkartering", säger Pontus Nordfeldt, som är system- och komponentchef på Väderstad, i ett pressmeddelande.

Väderstad universal controlblir inledningsvis tillgängligt på såmaskinerna Rapid A 400-800S och Rapid A 600-800C/J, medan de externa leverantörerna som är först ut är Isoyl från Soyl samt Controlmaster från Dataväxt.

För att upprätta kommunikationen ska användaren bara behöva ansluta den externa tjänsten trådlöst till såmaskinens gateway. Tack vare kommunikationsprotokollet får den externa tjänsten sedan möjlighet att reglera utsädes- och gödselmängden beroende på var såmaskinen befinner sig på fältet.

Mer om hur Controlmaster fungerar kan ni se i filmklippet nedan: