facebooktwittermail d

Väderstads vd gläds åt Sverigemarknaden

– Vi har nog aldrig haft ett så bra år i Sverige, säger Väderstads vd Lars Wretman efter vändningen från förlust till vinst.

Efter ett tufft 2014 med Krimkris och uppsägningar går Väderstad mot en tydlig vinst när det finansiella året avslutas den sista september. Speciellt den nordiska marknaden är uppåt.

– Det har varit kärvt på många håll och kanter i Europa. Men i Sverige, Norge och Finland har vi haft ett mycket bra år. Och framförallt i Sverige har det gått riktigt bra, säger Lars Wretman, vd på Väderstad.

Prognosen för det brutna räkenskapsåret 2015 pekar mot en omsättning på 2,1 miljarder kronor och en vinst på drygt fem procent.

Året började med uppsägningar, delvis beroende på den snabba nedgången i Ryssland och Ukraina, men krisen på Krim har varit förhållandevis skonsam mot företaget.

– Vi hade planer och prognoser för tillväxt i de här områdena, det ska jag inte sticka under stol med, och det har vi fått hantera.

Man har haft personal där, men hyrt anläggningar och har därför haft förhållandevis små investeringar.

– Det är väl i en liten skala jämfört med våra stora konkurrenter som satsat betydligt mer. Så vi har kunnat balansera det på ett bra sätt.

Att Ungern, Norden och speciellt Sverige sticker ut som positiva exempel i år tror Lars Wretman beror på en rad olika satsningar man gjort.

– Jag tror också att många av de nyheter vi kommit med 2015, speciellt Carrier-sortimentet, har varit väldigt lyckat i Sverige och försäljningssiffrorna har stuckit iväg. Vi har nog aldrig haft ett så bra år i Sverige.

Efter uppsägningarna av både kollektivanställd personal och tjänstemän i början av året, drar man nu igång med att rekrytera igen.

– Det är inte exakt samma kompetenser, utan vi ser att vi framförallt behöver stärka upp utvecklingskompetens och inom inköp och logistik.

Produktionskapaciteten kommer inledningsvis att ökas med hjälp av inhyrd personal.

Även nästa år ser bra ut i Väderstads prognoser.

– Dels har vi jobbat det här året med att säkra våra prognoser framåt, varit närvarande på marknaden för att förstå vartåt den är på väg. Dels kommer vi i år med ett antal bra nyheter.

– Det finns också ett uppdämt behov på vissa håll i Europa.