facebooktwittermail d

Nytt småfrökit underlättar sådden

Väderstads Tempo-maskiner uppdateras med ett nytt småfrökit som ska förbättra resultatet vid sådd av småfröiga grödor såsom raps och sockerbetor. Småfrökitet blir tillgängligt för samtliga Tempo-modeller från och med februari 2018.

Det nya småfrökitet utökar precisionen vid sådd av småfröiga grödor. Det ska, enligt Väderstad, höja avkastningen samtidigt som det breddar användningsområdet för precisionssåmaskinen.

Att så småfröiga grödor, såsom raps eller sockerbetor, med precision kräver att maskinen är extra varsam mot utsädet. I det nya småfrökitet har Väderstad löst detta genom ett fjädrande stopphjul, samt genom möjligheten att ställa arbetsvinkeln på de hjul som stänger såfåran.

LÄS ÄVEN: Många nyheter inför Agritechnica

"Stopphjulets uppgift är att säkerställa en optimal jordkontakt för fröet, då det lämnat så-röret. Genom att utrusta stopphjulet med en fjädring kan detta moment justeras för att vara mycket varsamt mot utsädet. Detta är en fördel vid sådd av småfröiga grödor, såsom raps eller sockerbetor", säger Mattias Hovnert, Sales & Marketing Director på Väderstad, i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Bättre flöde i New Hollands nya tröska

För att stänga såfåran på ett bra sätt, kan även arbetsvinkeln för stängningshjulen justeras. Denna justering genomförs enkelt med en spak på varje radenhet.

Småfrökitet blir tillgängligt för samtliga precisionssåmaskiner under varunamnet Tempo, från den 4-radiga Tempo R 4 upp till den 16-radiga Tempo L 16. Enligt Väderstad kommer även befintliga Tempo-ägare kunna utrusta sina maskiner med det nya frökitet.

Arbetsvinkeln för stängningshjulet kan justeras med en spak på varje radenhet.
Arbetsvinkeln för stängningshjulet kan justeras med en spak på varje radenhet.
Genom att utrusta stopphjulet med en fjädring blir arbetsmomentet varsamt mot utsädet.
Genom att utrusta stopphjulet med en fjädring blir arbetsmomentet varsamt mot utsädet.

Fler Väderstadnyheter

LÄS ÄVEN: Majssådd i världsrekordfart

LÄS ÄVEN: Ny spets på kultivatorn

LÄS ÄVEN: Vårfixa maskinerna i tid

LÄS ÄVEN: Nytt system från Väderstad

LÄS ÄVEN: Väderstad söker mer personal