facebooktwittermail d

Väderstad utökar portföljen med radhackor

Nu hakar även Väderstad på den stora trenden med radhackor. Satsningen sker genom att företaget köper in sig i den danska tillverkaren Thyregod.

Radhacka på fält.
Väderstad köper in sig i den danska tillverkaren Thyregod, som tillverkar radhackor. FOTO: VÄDERSTAD

Genom förvärvet får företaget del av hela det danska företagets sortiment av radhackor. Thyregod har arbetat med att utveckla, producera och sälja radhackor i mer än 25 års tid, men har rötter som sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet.

Förvärvet inkluderar alla immateriella rättigheter inom produktfamiljen TRV inklusive Swingking. Våren 2023 blir något av en övergångsperiod och därefter tar Väderstad över det fulla ansvaret för produkterna från och med 1 juni i år.

Bland annat ska Thyregods radhackor fungera bra tillsammans med majs- och precisionssåmaskin Tempo, samt med det framtida så-konceptet Proceed.

"Vi har sett ett stort behov av att lägga till radhackor i vårt produktutbud, genom att prata med våra Tempo-lantbrukare och när vi tittar in i framtiden så ser vi ett skifte mot alltmer mekaniska lösningar för ogräsbekämpning", säger Wolfram Hastolz, Director Tillage Product Management på Väderstad i ett pressmeddelande.

Från Väderstads sida beskriver vd Henrik Gilstring förvärvet som en genväg för att slå sig in i produktsortimetet, som blir allt viktigare. Så sent som förra veckan skrev ATL att Kverneland gjorde ett liknande köp. Men i dag har också flera av konkurrenterna liknande produkter på marknaden.

Vad gäller specifikationerna har radhackorna självklart kamerastyrning och otaliga justeringsmöjligheter. Här har även TRV Swingking en unik ramlösning som gör det möjligt att använda två ramar i en huvudram och därmed öka effektivitet och spara in antal överfarter för lantbrukaren.

Radhackorna säljs i arbetsbredderna 4,5-12 meter, där merparten monteras på trepunkten medan den största på 12 meter är bogserad. Radavstånden som redskapen kan hantera ligger i sin tur i intervallet 25-75 centimeter.

Under en övergångsfas kommer radhackorna fortsätta att säljas under Thyregods varumärke, och från och med juni 2024 kommer det gå att beställa maskinerna med Väderstads emblem.