facebooktwittermail d

Väderstad söker mer personal

Maskinerna säljer bra och kan bli ännu större. Väderstad behöver ny personal på flera områden.

Väderstad lanserar en större modell av precisionssåmaskinen Tempo. Den kommer fylla ett behov på marknaden i öst tror företaget.
Väderstad lanserar en större modell av precisionssåmaskinen Tempo. Den kommer fylla ett behov på marknaden i öst tror företaget. FOTO: SIMON FOSTER

Väderstad känner av en positiv trend i lantbruket och marknaderna i öst går bättre sedan ett år tillbaka. Maskinförsäljningen ökar.

Det skapar ett behov av mer personal i fabriken, på marknadssidan och även konstruktörerna kan bli fler.

Totalt behövs omkring 25 nya personer. I regionen får man konkurrera om konstruktörerna med flera stora teknikföretag som Toyota och SAAB.

Brist på kvalificerad personal

Det börjar också bli brist på kvalificerad verkstadspersonal. Väderstad vill se mer information från samhällets sida till ungdomarna om hur industrins villkor ser ut. 


- Vi ser i undersökningar som görs att det kommer bli ännu tuffare framåt vilket är jättetråkigt. Man behöver titta än mer på yrkesprogram och verkligen ge den bilden av vad ett kvalificerat verkstadsjobb faktiskt är i dag. För det tycker jag att man ibland missar. Det ligger i vissa fall en tro att verkstadsjobb är på ett visst sätt, säger Mattias Hovnert, försäljnings- och marknadschef på Väderstad. 


Priserna går upp

På marknadssidan i företaget märker man av att stämningen i lantbruksbranschen är mer positiv och att priserna på kött och mjölk går upp. 


- Generellt i branschen hör vi att det är lite positivare efter den botten som blivit 2015-2016, säger Mattias Hovnert.


I öst efterfrågar man de största storlekarna i maskinsortimentet och nu lanseras en större såmaskinsmodell. 


- Både Ryssland och Ukraina överträffar våra prognoser, ganska mycket till och med. Det har blivit betydligt stabilare på båda marknaderna. I Ryssland har rubeln blivit lite stabilare och det i kombination med bra skördar gör att det blir lite mer köpsug. På precisionssåmaskins-sidan kommer vi ut på marknaden med en större variant av Tempo, kallad Tempo L. En 12 och 16 raders maskin som vi har stora förhoppningar på österut. 


Ser inget tak

Något tak för Väderstads tillverkningskapacitet ser inte Mattias Hovnert än.


- Vi har kapacitet för att kunna öka tillverkningen mera där vi är i dag. Vi har lokaler och kapacitet för att kunna växa lite till innan vi behöver göra några större omtag.

Fakta om Väderstad

Rune Stark behövde en bättre sladd för gårdens leror. Sladden blev så bra att andra lantbrukare ville köpa. Gårdsverkstaden blev för liten och Runes Mekaniska Verkstad tog plats i en ladugård i utkanten av Väderstad. År 1970, åtta år efter starten hade man sju anställda. I verkstaden tillverkades sladdar och harvar. År 2016 hade Väderstad Gruppen, som föddes 2013, mer än 1 100 medarbetare. Eget lantbruk ingår i koncernen. Omsättning 2,2 miljarder kronor räkenskapsåret 2016.


Källa: Väderstad AB

Läs mer: Vårfixa maskinerna i tid

Läs mer: Väderstad ser positivt på 2017