Häng med nu, för nu ska Moderaternas Europaparlamentariker Jessica Polfjärd ta med oss på en tur i både berg-och-dalbanan och i karusellen: Sveriges lantbrukare behöver bättre konkurrenskraft – därför röstar Jessica och Moderaterna nej till ett förslag som, just det, stärker svenska lantbrukares konkurrenskraft.
Lagstiftningen det handlar om är EU:s nya höjda krav på minskat användande av växtskyddsmedel. När vi hade frågan uppe för omröstning i Europaparlamentets miljöutskott, ENVI, så röstade Moderaterna nej.
I intervjuerna efteråt blir det tydligt att resonemanget bakom detta motstånd är minst sagt ihåligt. När Jessica Polfjärd upprepar sina talepunkter för journalisterna i stället för att reflektera kring vad lagen vi röstat om egentligen innebär för Sverige, så är det lätt att börja skaka på huvudet.
För i förslaget som, trots Moderaternas nej, gick igenom i ENVI så finns en rad undantag för svenskt lantbruk som Centerpartiet varit med och drivit igenom. Dessa är skräddarsydda för Sverige och bidrar just till det som M efterfrågar – en konkurrensfördel för Sveriges bönder som redan gjort jobbet när det kommer till att minska användningen av växtskyddsmedel.
När arbetet inleddes med förslaget satte Centerpartiet upp tre konkreta krav – vilka alla gick igenom – och som nu ger tre stora vinster för Sveriges lantbrukare.
1. Stora föregångare som Sverige ska få undantag. Det innebär att det svenska lantbruket fram till 2030 behöver minska växtskyddsmedelsanvändandet med 15 procent, och mängden av de mest toxiska substanserna med 25 procent.
Det svenska lantbruket har redan klarat av detta. Sedan jämförelselåren 2015–2017 har användandet minskat med 17 procent, och av det mest toxiska har Sverige redan minskat med 13 procent, så vi är med andra ord är vi på god väg. Alla andra länder, förutom Finland och Danmark, behöver minska användandet med minst 35 procent, och i vissa fall behövs mängden av de mest toxiska substanserna minskas med 80 procent.
2. Vi måste garantera alternativa växtskyddsmedel. För att Centerpartiet skulle kunna stötta förslaget om att fasa ut växtskyddsmedel behövde vi se till att det snabbt kommer ut alternativ på marknaden. Här har vi fått in att godkännandet av alternativa och biologiska växtskyddsmedel måste gå mycket snabbare, samt att försäljningen av dessa kraftigt ska öka. Detta, tillsammans med att vi har börjat arbeta med förslaget om att tillåta gensaxen inom växtförädling, skapar fler alternativa växtskyddsmedel samt bättre grödor.
3. En nödbroms. Om vi 2029 ser att mängden alternativa växtskyddsmedel och implementeringen av integrerat växtskydd inte är tillräcklig, så kommer kravet på att nå reduceringarna till 2030 att senareläggas.
Vad väntar ni på, kära moderater?
De svenska bönderna har finfint undantag och det här kommer att driva upp resten av EU på banan när det gäller att minska användningen av växtskyddsmedel. Det här är bra för Sverige, bra för Europas miljö. Lagen behövs för konkurrenskraften. Ni måste rösta ja i Strasbourg nästa vecka.