facebooktwittermail

Utskott stöttar utfasning av alla burar

2027 bör det inte finnas några burar i europeisk djurhållning, anser EU-parlamentets jordbruksutskott.

Får EU-parlamentets jordbruksutskott bestämma blir frigående höns det enda tillåtna systemet för äggproduktion i EU (arkivbild).
Får EU-parlamentets jordbruksutskott bestämma blir frigående höns det enda tillåtna systemet för äggproduktion i EU (arkivbild). FOTO: GÖRAN BILLESON

EU:s djurskyddslagstiftning bör ändras så att alla typer av burar för djurhållning fasas ut, slår Jordbruksutskottet fast i en icke-bindande resolution som stöttar medborgarinitiativet End the cage age, ungefär Avsluta buråldern. Förbudet skulle omfatta burar för fåglar och kaniner, liksom suggbås och kalvboxar.

Lagförslag kan komma i juni

Utfasningen måste ge djurbönder tid och resurser att anpassa sig, och får inte leda till att produktionen flyttar till länder med mindre strikt lagstiftning, anser utskottet. 2027 skulle kunna vara en möjlig slutpunkt för burhållning i EU, enligt resolutionen. EU-parlamentet väntas rösta om resolutionen i början av juni medan EU-kommissionen planerar att presentera sitt svar på initiativet, med eventuella konkreta lagförslag, i slutet av samma månad.