facebooktwittermail d

Utökade vaccinationer kring Omberg

Nötkreatur, får och getter i ett större område runt Omberg kommer att vaccineras mot mjältbrand, enligt Jordbruksverket.

FOTO: MOSTPHOTOS

Massvaccineringen är en följd av det senaste mjältbrandsfallet som ATL rapporterade om i går, måndag. Det gällde en ko som dog cirka fyra kilometer från den plats på Omberg där det första mjältbrandsfallet bekräftades för cirka tre veckor sedan.

Samordnas från Väderstad

Vaccinationsarbetet samordnas från en operativ ledningscentral med bas hos Distriktsveterinärerna i Väderstad, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Vaccinationerna utgår från de platser där djur som insjuknat och dött av mjältbrand tros ha befunnit sig och sträcker sig sedan till en radie på cirka fem kilometer.

Två veckor innan full immunitet

"Genom en utökad vaccination vill vi ytterligare försöka minska risken för att fler djur insjuknar, även om det tar upp till två veckor innan vaccinet ger full immunitet", säger Catrin Molander, stabschef i Jordbruksverkets krisorganisation, i ett uttalande.

Hon fortsätter:

"Förutom lidandet för djuren som insjuknar så innebär hantering av djur som dött i mjältbrand en risk för människor. Saneringen är dessutom både tidskrävande och kostsam".

Berörda djurägare kommer att kontaktas av Jordbruksverket.

LÄS MER: Mjältbrand på gård i Östergötland