facebooktwittermail d

Utmaningar väntar ny VD på Vimek

Det händer mycket på Vimek. Minimastern går i graven samtidigt som den nya kombimaskinen Duo ska lanseras. Och så avslutar de sin stororder och byter VD.

Vimeks VD Fredrik Lundberg väljer att lämna företaget efter 12 år på posten och i veckan utsågs företagets teknik- och produktchef Johannes Nilsson till tillförordnad VD.

– Jag ska göra mitt bästa för att driva det här framåt och jag har planer. Jag förstår att de inte kan utse en ny VD de närmaste veckorna så det rimliga för mig är att ha ett halvårsperspektiv.

Vimeks teknik- och produktchef Johannes Nilsson har gått in som tillförordnad VD för Vimek.
Vimeks teknik- och produktchef Johannes Nilsson har gått in som tillförordnad VD för Vimek.

Den stora utmaningen under den perioden är att ha rätt växel i när storordern på 126 maskiner till Vitryssland avslutas senare i höst. Vimek har dock inte överanställt för att klara beställningen utan i stället lagt ut en del av monteringen, bland annat hos moderbolaget Cranab.

Vimeks kombimaskin Duo premiärvisades på Elmia Wood i fjol.
Vimeks kombimaskin Duo premiärvisades på Elmia Wood i fjol.

Affären med Vitryssland har fungerat riktigt bra, menar Johannes Nilsson.

– Vi har hittills inte missat en enda leverans och uppfattningen på företaget är att kontakterna med Vitryssland har varit positiva.

Vimek hade sålt maskiner dit redan innan den stora ordern och har en fungerande organisation i landet för eftermarknad och service.

– Men de är duktiga på att laga grejerna själva, nästan lite för duktiga.

Rekordår

Ordern tillsammans med en bra försäljning i Sverige och även på andra marknader, framför allt Polen, Tjeckien och Baltikum, gjorde att fjolåret blev ett rekordår för Vimek. Omsättningen landade på 159,6 miljoner kronor jämfört med drygt 82 miljoner året innan. Och resultatet efter finansiella poster blev 8,28 miljoner mot 4,85 året innan, en ökning med 82 procent.

– Det har varit bra konjunktur samtidigt som små maskiner är på frammarsch, säger Johannes Nilsson.

Vimek jobbar för att kunna visa Duon senare i september.
Vimek jobbar för att kunna visa Duon senare i september. FOTO: VIMEK

I våras meddelade Vimek att produktionen av den klassiska Minimastern läggs ned. Johannes Nilsson antyder att det inte var ett helt enkelt beslut. Det har blivit över 1000 exemplar under närmare 30 år och han benämner den som en symbolmaskin för Vimek.

Av den sista serien på 10 maskiner återstår fortfarande några exemplar.

Vimeks klassiska Minimaster går i graven efter närmare 30 år.
Vimeks klassiska Minimaster går i graven efter närmare 30 år. FOTO: DAVID LARSSON

Nu väntar dock en snar lansering av kombimaskinen Duo, som premiärvisades på Elmia i fjol. Målet är att ha med den på Gallringsdagarna i Jönköping i slutet av september.

– Vi har blivit lite försenade med monteringen så det är en strid mot klockan. Jag törs inte ta gift på att den kan vara med då.

Kommer efter nyår

Duon bygger till största delen på befintliga komponenter från Vimeks skördare och skotare och tanken är att maskinen ska börja levereras efter nyår.

– Intresset är större än vad jag hade väntat mig och vi hoppas att kunna sälja ett antal, framför allt på den svenska marknaden, säger Johannes Nilsson.

LÄS OCKSÅ: Nya skogsmaskiner från Sampo

LÄS OCKSÅ: Usewood blir energiskördare