facebooktwittermail

Uteäggen tillbaka till påsk

Branschen jublar över att hönsen kan släppas ut igen.

Skyddsnivån för fågelinfluensa sänks från 2 till 1 vilket innebär att hönsen får gå utomhus igen.
Skyddsnivån för fågelinfluensa sänks från 2 till 1 vilket innebär att hönsen får gå utomhus igen. FOTO: ANN LINDÉN

När fågelinfluensa konstaterades i Danmark den 21 november förra året höjde Jordbruksverket smittskyddsnivån till nivå 2 vilket bland annat innebar att fjäderfä ska hållas inomhus för att skydda dem från smitta. Detta har inneburit att alla svenska äggproducenter har hållit sina höns inomhus sedan dess. Det har även gällt för övriga länder i Europa där viruset har konstaterats även om datumen har varierat.

"Glädjande besked"

Men i går sänkte Jordbruksverket skyddsnivån för fågelinfluensa från 2 till 1 vilket innebär att hönsen får gå utomhus igen. Anledningen är främst att smittrycket minskat och att fågelinfluensaviruset har svårare att överleva i det varmare vårvädret.

Att skyddsnivån sänks betyder att det snart kommer finnas ägg från utehöns i butikerna.

"Det är ett glädjande besked för alla äggproducenter som har utehöns. Även om det aldrig har funnits någon risk för människor att smittas genom att äta ägg eller kyckling så har risken för att hönsen ska smittas varit förhöjd", säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

Att risken nu sänkts från nivå 2 till nivå 1 innebär fortfarande att det är viktigt att förhindra hönsbesättningar att komma i kontakt med vilda fåglar och ha goda skötselrutiner.

Läs mer: Sänkt skyddsnivå för fågelinfluensa