facebooktwittermail

Uppsving för vetepriset

Börspriserna på vete och majs steg i förra veckan både i Europa och USA.

FOTO: ANN LIND N

Prisuppgången beror enligt bedömare på att fokus har skiftat från innevarande skördesäsongs stora produktionstal till framtiden och att fonder stänger korta positioner.

– Det bästa scenariot sett till produktion är realiserat och inprisat i priserna. Nu släpper man gammal skörd och tittar framåt mot ny skörd. Det gör att man börjar prata mer om oro och problem, snarare än en jättestor skörd för skördeåret 2015-2016, säger Jens Edholm, råvaruanalytiker på Lantmännen Lantbruk till ATL.

"Priser handlas högre"

Euronexts decembertermin för vete gick från att stänga på 157,75 euro per ton förra måndagen till 163,75 euro per ton i fredags.

Prisuppgången uppges också bero på att fonder stänger sina korta positioner.

– Vi har en rekordstor kort position i vete hos fonder och spekulanter. De har väl som alla andra svårt att se ett mer prisnegativt scenario. Då vill man inte ha sålt mer än man har köpt, vilket är definitionen av att vara kort. I så fall vill man köpa tillbaka sin nettosålda position och då adderar det till köparna i marknaden och priser handlas högre, säger Jens Edholm.

Större intresse att köpa vete

Den senaste tiden har också flera importländer, till exempel Egypten och Algeriet, visat ett större intresse för att köpa vete.

Det talas också om att Kinas behov av kvarnvete kan bli större efter problem med den inhemska skörden.