facebooktwittermail d

Absolut stoppar Rysslandsexport

Absolut Company väljer att återigen stoppa exporten av vodka till Ryssland. Det uppgav källor till TV4 och företaget bekräftar för TT att exporten stoppas.

Eldvatten på rad, i formation.
Under tisdagen kom också uppgifter om att veteodlare ser över möjligheten att stoppa försäljning av spannmål till företaget. FOTO: ALEX WONG/TT

I ett meddelande som kommunicerats till de anställda på Absolut Company skriver företaget att man valt att stoppa exporten till Ryssland.

Som förklaring ges att man inte vill utsätta anställda och partners för "massiv kritik”, skriver vd:n.

Enligt TV4 skriver vd Stephanie Durroux i meddelandet att man förstår hur viktigt långvariga och tillitsfulla relationer med svenska anställda, partners, konsumenter och det svenska samhället är – och att man har en skyldighet att inte exponera anställda och partners för massiv kritik.

Kristersson: ”Förvånad”

Den 11 april rapporterades att Absolut Company och dess ägare Pernod Ricard skulle återuppta exporten till Ryssland. Beslutet har mötts av kritik från flera håll och flera krögare har slutat sälja företagets produkter.

Exempelvis sade statsminister Ulf Kristersson (M) att han blev "rätt förvånad" över beskedet.

– Jag tror att väldigt många konsumenter tycker det är ett väldigt konstigt agerande, sade Ulf Kristersson.

Kristersson tillade dock att företagets agerande inte bryter mot något förbud, men att varje enskilt företag har ett stort ansvar och att europeiska konsumenter förväntar sig att man tar det ansvaret.

Enligt uppgifterna till TV4 Nyheterna ska företaget hålla ett möte i eftermiddag för att ge ytterligare information om hur man ska hantera den ryska marknaden.

Under tisdagen kom också uppgifter om att veteodlare ser över möjligheten att stoppa försäljning av spannmål till företaget.

– Vi har några terminskontrakt som vi också ska leverera på så vi får se huruvida vi kan ta oss ur dem eller inte, sade Fredrik Gertzell, som odlar och levererar stärkelsevete till Absolut Company, till sajten Lantbruksnytt.

För dialog

Kristianstadsortens lagerhusförening (KLF) är ett spannmålsföretag som köper vete från odlare för vidareförsäljning till Absolut Company på kontrakt.

– Vi står för det första inte bakom Pernod Ricards beslut att öppna för export till Ryssland. Vi för en konstant dialog med Absolut kring den här frågan. Sedan får vi se lite vad det mynnar ut i, sade Johan Eriksson, spannmålsinköpare på KLF, till Lantbruksnytt.

Exempelvis Lantmännen följer utvecklingen, men har ännu inte fattat beslut om man ska agera efter Pernod Ricards besked att återuppta exporten.

Läs också

Absolut öppnar rysk exportkran