facebooktwittermail

Uppfinnare i motvind

- Det här projektet är mycket tuffare än klättringen på Mount Everest, säger uppfinnaren Bengt Sörvik, som förfrös och förlorade flera fingrar när han bröt benet på 8 000 meters höjd.

ENKÖPING ATL
I verkstaden i Enköping står prototypen till stämpelyxan Woodpecker som märker varje stock individuellt och därmed kan garantera en spårbarhet från stubben in i sågverket.

Infördes metoden skulle det vara slut med diskussioner om timret kommer från skyddade skogar. Eller vad som egentligen hände med skogsägarens timmer efter avverkning.

En felande länk


- Spårbarhet är mer än att bara kunna tala om att det här virket är certifierat. Det är också att kunna spåra en affärstransaktion, säger Bengt Sörvik och konstaterar att det finns en felande länk i virkesaffären.

- Det är bara i skogen man kan leverera varor för flera hundra tusen kronor utan att kunna få en uppföljning, det är helt absurt.

Fler kräver


Allt fler konsumenter kräver att deras träprodukter är FSC -certifierade och kommer från ett uthålligt skogsbruk. I höstas beslutade EU att kräva bevis för att timmer som importeras till unionen inte kommer från illegala avverkningar.

Bengt Sörviks lycka borde vara gjord, särskilt som han har patent på tekniken i 30 länder. Men inte. Inte alls.

Sverige röstade mot förordningen i EU, och i Sverige har han ännu inte fått något stöd från vare sig myndigheter eller skogsbolag.

Med hjälp av ett 50-tal aktieägare i Otmetka Log Marking utvecklas visserligen stämpelyxan, men det går långsamt och med ständiga förseningar. Det var tänkt att tekniken skulle testas praktiskt nu i vinter, men testerna har blivit framskjutna.
- Vi har kämpat i åratal med gröt och blodpudding för att få ut en bra grej till skogsägarna, säger Bengt Sörvik och slår en skruvmejsel i den blommiga vaxduken.

Öka värdet


Bengt Sörvik är övertygad om att han har en teknik som kan revolutionera världens skogsbruk. Och öka värdet för träden i skogen.
- Man kan inte öka produktionstakten så mycket mer i skogen. I stället måste du förädla värdet i skogen. Med de virkespriserna som är nu är det inte trä man levererar, det är ämnen. Torbjörn Esping