facebooktwittermail d

Uppdaterad balpress för bättre foderkvalitet

Nya växtskyddssprutor och skogskranar, och en kompakt lantbrukslastare. Här är veckans tekniknotiser.

FOTO: PÖTTINGER

Ny bindningsenhet för film-på-filmteknik

Pöttinger lanserar en ny bindningsenhet på rundbalspressarna Impress som ska ge en bättre foderkvalitet när den används med film-på-filmteknik. Pressarna ska enkelt kunna växla mellan film och nät, och hela processen kan övervakas via kamera.

Med fördelar som ökat skydd av balarna och enklare materialåtervinning ska film-på-filmtekniken dessutom minska kompressionen med ytterligare tre cm i balarna, vilket ska motsvara en syrereduktion på cirka 70 liter.

Nya skogskranar från Kronos

Kronos släpper fyra nya skogskranar som är uppdelade på två serier; Gripto 608, 609 respektive 708 och 709 med 7,8 respektive 8,5 meters räckvidd. De två sistnämnda ska också kunna fås med kranspetsstyrning, en teknik som demonstreras i filmklippet här ovan.

Samtliga kranar är också utrustade med elektronisk ändlägesdämpning på teleskopet, vilket betyder att en särskild givare begränsar hastigheten när den börjar närma sig ändläget.

FOTO: MANITOU

Ny lastare för lantbrukare med kompakta krav

Med en bredd på under 1,5 meter blir nya MLT420-60H Manitous mest kompakta lantbrukslastare hittills. Maskinen beskrivs som lillasyster till MLT625, men ska trots sin storlek ha gott om plats. Förarhuset är nämligen identiskt med storasyster. Lyfthöjden är i det här fallet uppmätt till 4,35 meter, medan lyftkapaciteten landar på två ton. Startklar ligger maskinvikten på 4,190 ton för den 57 hästkrafter starka lastaren.

Sverigeleveranserna börjar redan i oktober.

FOTO: SVEN KLEINEWOERDEMANN

Nya burna växtskyddssprutor

UF 1002 och 1302 är två nya burna växtskyddssprutor från Amazone med en nominell volym på 1 000 respektive 1 300 liter. Båda modellerna kan användas med de horisontellt hopfällbara Q-Plus-ramperna med 12 till 15 meters arbetsbredd eller de vertikalt hopfällbara Super-S1- eller S2-ramperna, från 15 till 30 meter.

Vätskekretsloppet hanteras via manövercentralen SmartCenter. Denna är placerad på vänster sida, bakom en sidopanel som skyddar alla viktiga manöverorgan samt den stora preperatpåfyllaren som rymmer 60 liter, mot smuts och vattenstänk. På insidan av sidopanelen finns även en hållare för handskar och ett mätglas.

Som tillval finns också ett komfortpaket.