facebooktwittermail d

Upp till bevis när kommunen tar över snöröjningen

Efter spräckta budgetar börjar kommuner se över sin vinterväghållning. En del kommuner har tagit tillbaka ansvaret för snöröjningen från entreprenörerna.

Över 100 kommuner i Sverige fick sin budget spräckt av vinterväghållningen i vintras.
Över 100 kommuner i Sverige fick sin budget spräckt av vinterväghållningen i vintras. FOTO: MOSTPHOTOS

Flera kommuner fick sin budget för vinterväghållning spräckt efter årets hårda vinter och en del kommuner har nu börjat se över sina avtal med snöröjarna. Falu kommun gick steget längre och har i år valt att sköta vinterväghållningen själva.

– Vårt kontrakt tog slut och då tog vi beslutet att kommunen själv skulle ta över hela driftpaketet kring vägunderhållning. Styrkor som vi ser av att göra det själva är kortare beslutsvägar och att vi får en bättre överblick av vår anläggning. Vi kan också över lag bli mer flexibla i våra beslut, säger Nicklas Karlsson, chef för trafik och markavdelningen på Falu Kommun.

Klarade inte budget

Likt många andra kommuner i Sverige slog förra vintern hårt mot Falun och kommunen spräckte sin budget för vinterväghållning med fyra miljoner kronor. Det var framför allt snöbortforslingen som kostade mycket och kommunen fick även klagomål på snöröjningen från medborgarna. Än har snön inte brett ut sig i Falun men nu i november och december är det upp till bevis för kommunen.

– Vi tog över i augusti och än så länge har det gått bra, säger Nicklas Karlsson.

Är det några andra kommuner som hört av sig till er angående er lösning eller meddelat att de följer utvecklingen?

– Än så länge har det varit tyst från andra kommuner. De kanske väntar och ser hur det går för oss, säger Nicklas Karlsson.

"Har inte kapaciteten att köra allt själva"

Att äga några egna maskiner för sopning, snöröjning och sandning har flera kommuner, bland annat Uppsala kommun, men att sköta hela vinterväghållningen själva skulle i nuläget inte vara möjligt.

– Vi har inte den kapaciteten och vi skulle aldrig klara de behov som finns. I nuläget står entreprenad för 95 procent av vår vinterväghållning, säger Roger Lindström, enhetschef för drift och underhåll på Uppsala kommun.