facebooktwittermail d

Unikt pappersbruk prisas

Lessebo handpappersbruk har utsetts till Årets Industriminne.

Det är Svenska industriminnesföreningen som gjort utnämningen.

– Det känns fantastiskt, väldigt, väldigt roligt när vi blev kontaktade och informerade om det här. De berättade då att det var extra många nomineringar i år, och då är det ju extra roligt att få ett sådant här nationellt erkännande, säger Louise Ivarsson, som är ägare och vd, till Radio Kronoberg.

Lessebo var ett av Sveriges tidigaste pappersbruk. Det anlades 1693 och är i dag det enda kvarvarande av cirka 150 handpappersbruk i landet. Det är också ett av få i Europa som fortfarande är i kommersiell drift.

Kulturarv och entreprenörskap

Bruket får utmärkelsen för "bevarande av ett unikt kulturarv genom varsam förnyelse och modernt entreprenörskap."

Louise Ivarsson arrenderar bruket sedan 2013 utarrenderat, ett traditionellt sätt att driva handpappersbruk. Innan hennes övertagande av driften var en nedläggning nära. Nu för hon traditionen vidare med hjälp av tre erfarna pappersmakare.

Framtid för produkten

Hon ser en framtid för det handgjorda pappret:

– Kombinationen med papper och design och tryck anser jag ligger väldigt i tiden och är lite trendigt i det här digitala samhället, just för att mycket går via mejl, men när det väl gäller och när det är speciella handlingar eller tillfällen då vill man sticka ut hakan och visa upp något unikt och något speciellt, säger Louise Ivarsson.