facebooktwittermail d

Unika hjortar släpps ut i safariparken

Nu släpps de unika Davidshjortarna ut i Eriksbergs stora vilthägn efter två år i karantän.

I år har det blivit fyra nya kalvar som nu följer flocken med davidshjortar ut i safariparken.
I år har det blivit fyra nya kalvar som nu följer flocken med davidshjortar ut i safariparken. FOTO: ERIKSBERG

Davidshjortarna levde ursprungligen i Asien men har inte funnits som vildlevande på flera århundraden. De sista kvarvarande hjortarna fanns i hägn i Pekingområdet i Kina där de upptäcktes av en fransman, Per David, och fördes till Europa på 1800-talet.

För två år sedan kom en flock på 19 hjortar från England till hägnet på Eriksberg i Blekinge. Idén föddes när Rune Andersson, ordförande i Mellby Gård, träffade en ägare till ett häng i Sussex. Sedan tog det fyra år innan djuren skeppade över.

– Det var en lång process från idé till att de kom hit och sedan har de också behövt vara minst ett år i karantän. Vi valde två år för att vara säkra att hjortarna är friska och pigga, säger safariparkens vd Per-Arne Olsson.

Lång karantän

Under karantäntiden har man bland annat säkerställt att djuren inte bär på TBC eller andra sjukdomar och nu har länsstyrelsen hävt karantänen.

Under tiden har några djur fallit ifrån. I nuläget har de ursprungliga 19 djuren blivit 23. På onsdagen släpps de ur sitt karantänhägn och ut i den stora safariparken. Där får de sällskap av visenter, mufflon, vildsvin, kronvilt och dovvilt.

Bevarandetanke

Att utöka med davidshjortarna är en vital del i den bevarandetanke som finns inom ramen för verksamheten på Eriksberg.

– Det är samma typ av uppdrag som vi haft kring visenterna, som också varit en utrotningshotad art men som nu börjat återhämta sig, säger Per-Arne Olsson.

Störst i Skandinavien

Populationen av davidshjortar på Eriksberg är den största i Skandinavien.

– Vi är med och räddar ett djur som funnits frilevande och förhoppningsvis är på väg att bli det igen. Dessutom är den nya hjorten ett spännande och unikt inslag i viltparken.

Davidshjorten kan liknas med kronviltet och kan väga som mest uppåt 200 kilo. Ett ovanligt kännetecken är dess långa svans. De har också klövar som anpassats efter blötare marker som träsk och våtmarker.