facebooktwittermail d

En helt unik kalv har sett dagens ljus – namntävling utlyst

En helt unik tjurkalv har sett dagens ljus på Björketorps gård i Blekinge. Den har en ovanligt tjock päls som är blågrå till färgen.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger Per Brunberg som driver ekogården.

Tjurkalvens päls har en ovanlig blågrå nyans.
Tjurkalvens päls har en ovanlig blågrå nyans. FOTO: PRIVAT

På Björketorps gård i Johannishus utanför Ronneby driver Per Brunberg ekologisk mjölkproduktion. Och nu har gården fått en ny "familjemedlem" i form av en nyfödd tjurkalv som föddes natt mot fredag – och nästan mer liknar en hund än ett kreatur. Dess päls är nämligen ovanligt tjock, cirka 40 millimeter längre än normalt.

– Den är tät som vassrugg och var först nästan helt blå, men är nu mer gråblå. Det måste vara någon dold gen som fallit ut, säger gårdsägaren Per Brunberg till ATL.

Kalven har kommit till genom inseminering och är en blandning av olika raser, såsom Hollstein, SRB, RDM samt en Aberdeen Angus som är kalvens pappa.

– När jag smög in till den kikade den på mig och undrade väl vad jag är en för kuf. Men efter en stund reste den sig, kom fram och började nosa på min kamera. Den är otroligt tillgiven och kommer inte att säljas, utan den får bli vår nya gårdskompis här, säger Per Brunberg.

Sveriges Radio Blekinge som var först med att uppmärksamma den ovanliga kalven har nu utlyst en namntävling. Kalvens namn ska presenteras i samband med gårdens kosläpp den 3 maj.

– Det är viktigt att visa upp hur otroligt mycket kärlek vi bönder har till våra djur, för att nyansera den negativa bild som ofta framkommer i media, säger Per Brunberg och syftar på bland Uppdrag gransknings senaste program om vanvård på en Arlagård som ATL också rapporterat om.