facebooktwittermail d

Allt fler nya grepp kring hästauktioner

Nu hämtas inspirationen från USA när ny mixad auktion får premiär nästa år.

Så här såg det ut på Wenngarn i somras när stoet Liquify'em e. Crazed-Southwind Flanders, såldes för 270 000 kronor på unghästauktionen.
Så här såg det ut på Wenngarn i somras när stoet Liquify'em e. Crazed-Southwind Flanders, såldes för 270 000 kronor på unghästauktionen. FOTO: WENNGARN YEARLING SALES

Det testa allt fler nya varianter på hästauktioner i Sverige. Nyligen var det premiär för auktion på svenska varmblodiga ridhästföl, SWB, via en onlineauktion.

Tidigare har travhästuppfödarna bland annat fått en ny säljmöjlighet för ettåringar på Wenngarn utanför Sigtuna.

Nu är det dags för ännu en ny variant då det anordnas en mixad auktion med både unghästar, fölston och andelar i hingstar kvällen innan SM-tävlingarna. Bakom initiativet står Sweden International Yearling Sales, som hämtat inspirationen från Lexington i USA där liknande auktioner är vanligare.

Initiativet välkomnas av Åby som tror på idén och behovet av en sådan auktion:

”Ända sedan bygget av Åby Arena startade har vi haft tankarna kring hästauktioner här på Åby och vi har tidigare testat mixauktioner. Tillsammans med ettåriga unghästar tror jag det kommer att skapa en ny typ av auktion som kommer bli både populär och spännande”, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen i ett pressmeddelande.