Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 november 2016

  Sverige scrapiefritt – många vill exportera

  Efter att Sverige i september officiellt blev friförklarat från den dödliga får- och getsjukdomen scrapie är det en betydligare enklare process att sälja djur och semin till andra EU-länder. På fredag går tre baggar till Danmark.

   Daniel Sundberg och Lizette Fritzon med sin dotter Klara.
  Daniel Sundberg och Lizette Fritzon med sin dotter Klara. FOTO: Privat

  2014 mottog EU-kommissionen Sveriges ansökan om att bli friförklarat från scrapie. Att den nu godkänts av EU är en stor lättnad för många får- och getägare. Beslutet om en försumbar risk för scrapie i landet gör intygsreglerna enklare – det är inte längre nödvändigt att kontrollera scrapiestatusen hos enskilda besättningar vid export inom EU.

  – Många producenter har hört av sig och och frågat när de kan börja handla med djuren igen. De har väntat på att få skicka iväg sina avelsdjur och berättar att efterfrågan är stor, säger Kristina Mieziewska vid enheten för idisslare och gris på Jordbruksverket.

  Branschen i medvind

  På fredag fraktar Lisette Fritzon och Daniel Sundberg på Westlamm Dorper utanför Falköping tre Dorperbaggar till Storå lam utanför Holstebro på Jylland.

  – Dorper är tilltalande för vår produktionsform, den är härdig, tålig och en bra grovfoderomvandlare, säger Lisette Fritzon.

  Magnus Jönsson, ordförande i Fåravelsförbundet, menar att beskedet ger branschen medvind.

  – Det här öppnar upp möjligheter för export både av levande djur och av sperma, och det är väldigt positivt.

  Gotlandsfår störst

  Enligt Magnus Jönsson är efterfrågan störst på Gotlandsfår. Nyligen plomberades den första exporten från Svenska Fåravelsförbundets seminverksamhet ämnad för Danmark; första paret ut blev Gotlandsfåren Prästgårdens Najib och Gannarve TEO.

  – Skinnet från Gotlandsfåret är väldigt efterfrågat och den marknaden skulle kunna öka, säger Magnus Jönsson.

  Hittills har kadaverhanteringen av får varit subventionerad, men i och med att provtagningsbehovet minskar efter scrapiebeskedet blir också subventionen för producenterna mindre. Frågan diskuteras just nu inom branschen.

  – Det är ju viktigt att kadavren även fortsättningsvis tas om hand på ett riktigt sätt, och då måste kostnaden för producenterna också vara rimlig, säger Magnus Jönsson.

  Fakta: Scrapie

  Scrapie är en smittsam och dödlig sjukdom i centrala nervsystemet. Sprids till nya besättningar genom inköp av infekterade djur. Tackor som smittar lamm tros vara den största orsaken till spridningen.

  Intygskraven vid import av får och getter till Sverige är förhållandevis stränga. Klassisk scrapie har bara påträffats en gång i Sverige, 1986. Inom EU är det endast Finland och Österrike som vid sidan av Sverige har statusen som friförklarat från scrapie.

  Källa: Jordbruksverket

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen