Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 28 april 2017

  Stoppa övergreppen i djurrättens namn

  Hur djuren i lantbruket ska hållas och skötas debatteras ständigt och det finns ett mycket detaljerat regelverk för hur det ska gå till. De flesta ställer upp på det.

  Man kan också ha inställningen att djurhållning på kommersiella grunder inte ska få förekomma och därför agera mot allt från försöksdjur och djurparker till uppfödning av djur för att få päls, kött och mjölk.

  Ämnet engagerar många och det finns flera organisationer som driver denna fråga.

  Det är helt legitimt så länge det sker inom lagens råmärken och även moraliskt lever upp till regler för normalt umgänge människor emellan.

  Den mycket grova brottslighet som vi skriver om i denna tidning borde ingen bransch behöva stå ut med. Mordbrand, hot och skadegörelse och till och med gravskändning leder tankarna till maffians metoder. Det är inte bara djurens rättigheter det handlar om. Det borde även gälla människans rätt.

  Det säger sig självt att det inte kan vara till fördel för en organisation som vill åstadkomma förändringar i samhället, att förknippas med grova lagbrott och övergrepp. Den borde snabbt bli marginaliserad och betraktad som helt oseriös. De värsta övergreppen tar också som regel djurrättsorganisationerna avstånd ifrån.

  Däremot hyllas till exempel olagliga intrång i djurstallar för att filma djuren som en framgångsrik metod av Djurrättsalliansen. Förutom att det är ett övergrepp mot gårdsägaren är det olagligt och riskfyllt vad gäller spridning av smittsamma sjukdomar.

  Vi rör oss på en glidande skala där lagbrott i växande grad gillas och premieras. Vissa politiker hejar på. När djurrättsaktivisternas försvarsadvokat Peter Althin i samband med en rättegång sa att ”vi ska vara glada att vi har ungdomar med ett samhällsintresse” och att ”målen får ibland helga medlen” är man inne på en farlig väg. Det ska inte en högprofilerad samhällsföreträdare säga.

  Förutom de faktiska intrången och våldshandlingarna förekommer mycket näthat och provokationer på Facebook och i andra sociala medier. Det är inget unikt för lantbruksbranschen och är ett otyg var det än förekommer.

  Men systematiska hot och förföljelser som drabbar enskilda företagare som på något sätt hamnat i onåd är otroligt svåra att stoppa.

  De organisationer som har inställningen att kommersiell djurhållning inte ska finnas måste göra upp med och ta avstånd från romantiserandet av intrång, våld och hot, även på sociala medier.

  Om och hur djur ska hållas och skötas engagerar tidigt barn och ungdomar. Därför har dessa organisationer ett extra stort ansvar för vilken attityd man intar till allt från rena olagligheter till angrepp på sociala medier.

  Av ren anständighet och för sin egen skull måste djurrättsorganisationerna hålla rent från allt detta.

  PREMIUM: Två svenskar bland de våldsammaste djuraktivisterna i EuropaPREMIUM: De saboterade rävjakten – och hotar med nya aktioner

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen