Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  15 augusti 2018

  Södra kompenserar avtalsentreprenörer

  Sommarens torka har inneburit produktionsbortfall för skogsentreprenörerna. Nu får de kompensation av Södra.

   Många skogsentreprenörer har tvingats stå still på grund av sommarens torka. Nu har Södra beslutat att betala ekonomisk kompensation till sina avtalsentreprenörer.
  Många skogsentreprenörer har tvingats stå still på grund av sommarens torka. Nu har Södra beslutat att betala ekonomisk kompensation till sina avtalsentreprenörer. FOTO: Anders Andersson

  Sommarens höga brandrisk har inneburit lägre produktion och stoppad verksamhet för skogsentreprenörerna, med ekonomiska avbräck som följd. Därför har Södra beslutat att betala ut ersättning till sina avtalsentreprenörer som kompensation för de störningar som företagen drabbats av.

  Ökade lönekostnader

  ”Vi har beslutat att ersätta entreprenörerna motsvarande en veckans produktionsbortfall. Sedan tidigare har vi öppnat för möjligheten att betala förskott till entreprenörerna till dess att produktionen är på normal nivå igen. Södra kompenserar också för de ökade lönekostnaderna som tillkommer för arbete under nätter och helger. Vi kommer att följa utvecklingen noga under hösten för att eventuellt vidta ytterliga åtgärder”, säger Olof Hansson, affärsområdeschef Södra Skog, i ett pressmeddelande.

  I södra Sverige bedöms brandrisken nu minska. Men sommarens begränsade avverkningar har påverkat virkesförsörjningen till Södras industrier, framför allt sågverken.

  Timmerbrist

  ”Försörjningssituationen vid våra bruk är, under dessa förutsättningar, god. Dock påverkar det vår tillredning av timmer till våra sågverk och därmed dess råvaruförsörjning”, säger Olof Hansson.

  De flesta av Södras sågverk har haft semesterstopp vilket innebär att det finns ett visst timmerlager när de nu startar upp i augusti. Men Södra kommer ändå att begränsa produktionen vid några av sågverken på grund av timmerbrist.

  LÄS OCKSÅ: De förlorar 30 000 kronor per dag i torkan

  LÄS OCKSÅ: Massa bättre affär än timmer för köparna

  Relaterade artiklar

  Till toppen