Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 oktober 2016

  Domen hot mot drönare i lantbruket

  Förbudet mot fotografering med drönare kan få svåra konsekvenser för jordbruket och speciellt drabba precisionsodlingen.

  FOTO: Mostphotos

  I fredags kom beskedet om förbud mot kamerautrustade drönare på allmän plats från högsta förvaltningsdomstolen.

  – Jag hoppas att åkermark är undantagen eftersom allemansrätten inte gäller under de tider som vi filmar. Den tolkningen måste göras, säger Kjell Gustafsson på Agroväst, som är en utvecklingsorganisation för jordbruket.

  Han har ännu inte hunnit läsa domen men menar att den riskerar att innebära ett bakslag för precisionsodlingen.

  – Ännu så länge finns inte så många verksamma drönare i lantbruket men risken är att det här stoppar utvecklingen av ett effektivt verktyg, säger han.

  Viktigt verktyg

  Rudolf Tornérhjelm på Vrams Gunnarstorp, är något av en pionjär i användningen av drönare i lantbruket.

  – Det här är ett viktigt verktyg blanda annat för att minska kväveläckaget i våra vattendrag. Med drönare kan vi flyga över fälten och få en bra bild av hur växtligheten mår, lägga in datan i styrfiler och bara gödsla där det behövs. Detta är ett otroligt bra hjälpmedel, säger Rudolf Tornérhjelm.

  ”Politiker hänger inte med”

  Han reagerar på att ny teknik som är tillåten i våra grannländer nu förbjuds i Sverige och vill att regeringen ska agera och ta fram en handlingsplan.

  – Politikerna följer inte med i utvecklingen. Nu måste de ansvariga ministrarna tala om hur de tänker i frågan. Vi har inte drönarna för nöjes skull utan använder dem i vårt arbete, säger Rudold Tornérhjelm.

  LÄS OCKSÅ: Justitieministern: Lagen behöver ses över

  Relaterade artiklar

  Till toppen