Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 juni 2016

  Terminspriserna på mjölk stiger igen

  Nu stiger terminspriserna på mjölk på börsen i Tyskland.

   Torbjörn Iwarson konstaterar att det finns tecken på att mjölkproduktionen nu sjunker i Europa vilket innebär att terminspriserna stiger.
  Torbjörn Iwarson konstaterar att det finns tecken på att mjölkproduktionen nu sjunker i Europa vilket innebär att terminspriserna stiger. FOTO: Jörgen Hildebrandt

  Terminspriserna på syntetisk mjölk på råvarubörsen EEX i Leipzig fortsätter att stiga, särskilt terminerna för juni, juli och augusti. Syntetisk mjölk är smör och skummjölkspulver (smp) blandat i sådana proportioner att det motsvarar priset på mjölk.

  Det är de stigande spotpriserna på just smp, samt smör som driver priserna. Den senaste veckan har spotpriset på smp stigit med 1,5 procent och för smör med 2,7 procent. Det betyder att det syntetiska mjölkpriset på EEX nu ligger på 2,80 kronor kilot, vilket är en uppgång på 10 procent jämfört med i mitten av maj då priset var cirka 2,50 kronor kilot.

  Spotpriset på råmjölk har stigit

  Även spotpriset på råmjölk i Holland har stigit den senaste tiden. Från 17.50 euro per 100 kilo för en månad sedan till dagens 26,50 euro per 100 kilo, vilket är en ökning med 50 procent. Här definieras spotpriset som de 10 procent mjölk som handlas utanför den mjölk som levereras till de olika holländska kooperativen. Det rapporterar det italienska konsultföretaget CLAL som bevakar den europeiska mejeribranschen.

  Torbjörn Iwarson, som skriver ett marknadsbrev för ATL en gång i veckan, menar att prisuppgången beror på att det nu finns allt fler tecken på att mjölkproduktionen i Europa saktar in i skuggan av det låga avräkningspriset.

  – Både det stora tyska mejeriet DMK och Arla har nyligen justerat ned sin framtida invägning av mjölk. En ny faktor att räkna med är att när mjölk nu försvinner från marknaden så gör den det för gott. När kvotsystemet fortfarande var i bruk så fanns det alltid ny mjölk som tog dess plats så att säga.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen