Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 20 december 2016

  Eskil Erlandsson kastar sten i glashus

  Eskil Erlandsson slår sig gärna för bröstet om vad han åstadkom under åtta år som landsbygdsminister. Han är inte sen att kasta sten mot sin efterträdare (ATL 2/12). Men frågan är om det inte är ett glashus han sitter i?

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Paving stone
  Paving stone FOTO: SafakOguz

  Mjölkkrisen pågick i praktiken under hela hans period. Vilka åtgärder vad det han satte in då för mjölkbönderna?

  När Sven-Erik Bucht tog över 2014 satte han igång ett intensivt arbete på departementet med att få fram akuta åtgärder. Han samlade branschen och la fram ett mängd åtgärdspunkter. Bland annat förbättrad märkning av mejeriprodukter vilket direkt gett utslag i att svenskarna köper mer svensk mejeriprodukter nu när de tydligare ser vilka som är producerade av svenska mjölkbönder.

  Vi förstår att detta gärna varit något Eskil också skulle vilja gjort men han stoppades troligen av sina samarbetspartier.

  Eskil lyfter fram sitt budgetförslag i sin artikel i ATL. Problemet för honom är att hans borgerliga kamrater presenterat ett sammelsurium av förslag varav många går emot varandra och andra är helt orealistiska.

  För att nämna ett exempel vill flera borgerliga partier skära ner Jordbruksverket med motsvarande var femte anställd. Jag tror att alla som läser denna tidning inser att det i den situation vi är i inte skulle förbättra möjligheterna för verket att betala ut stöd och ersättningar snabbare. Att förenklingsarbetet och ökad service skulle bli lättare. Faktum är att det troligen skulle förlama verkets uppdrag att stödja jordbruksnäringen.

  De borgerliga nedskärningsförslagen på flera områden som berör Sveriges lantbrukare är helt orealistiska och oförklarade. I den miljön vill Eskil försöka verka för landsbygden och lantbrukets bästa.

  Tro mig. Det bästa för landsbygden är att den fördummande blockpolitiken bryts och att ett ökat samarbete kommer till stånd som kan fortsätta investera i Sverige, i landsbygden och som kan genomföra en svensk livsmedelsstrategi för ökad livsmedelsproduktion.

  Monica Haider

  Miljö-och jordbruksutskottet (S) 

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen