Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 november 2017

  Aktivisterna anmälda efter aktionen

  Flera polisanmälningar har gjorts efter demonstrationen på en minkfarm i Halland i lördags. Dels har minkfarmaren gjort en anmälan om olaga intrång, dels har flera djuraktivister gjort anmälningar om misshandel.

  – Innan vi kom till minkfarmen i lördags uppstod det tumult och när polispatrullen anlände ville flera aktivister göra anmälningar om misshandel. Vi har fått in flera mobilfilmer som vi nu ska gå igenom, säger Håkan Rolfsgård, förundersökningsledare i Falkenberg.

  Carl Jonson, LRFs kommunordförande i Falkenberg, är kritisk till polisens agerande.

  – Det är små åtgärder som görs. Polisen värnar mer om demonstrationsrätten. Men jag anser att det är ett glapp – för hur kan en hel grupp få demonstrera mot en enda person. Det blir väldigt konstigt. Det är dags att definiera vad som är en demonstration, anser Carl Jonson.

  LÄS OCKSÅ: Minkfarmare misshandlad

  Hittills har demonstranterna bara blivit avvisade, enligt honom. Han tycker att lagen om stalking och att utfärda kontaktförbud i större utsträckning borde tillämpas.

  Nedsatt hörsel

  Det är inte första gången som djuraktivister har demonstrerat och uppehållit sig vid den aktuella minkfarmen. Carl Jonson har som kommunombud och ledamot i LRFs regionstyrelse på nära håll följt händelserna. Vid ett tillfälle riktades en megafon mot hans öra vid en demonstration och han har efter det fått tinnitus och nedsatt hörsel.

  LRFs omsorgsgrupp är inkopplad där två personer har kontakt med minkuppfödaren.

  – Det är förtroendevalda som kontinuerligt ställer upp, bland annat sover de över på gården då minkuppfödaren är ensam hemma, berättar Lars-Anders Knutsson som är ansvarig för omsorgsgruppen i Halland.

  En följetong

  Polisen säger sig förstå om den aktuella minkfarmaren känner sig övergiven av rättsväsendet.

  – Problemet för oss är att detta blir en följetong, där en gör en anmälan som följs av nya från andra sidan. Vi har en speciell situation som är grundlagsskyddad: demonstrationsrätten och den kan vi inte hindra. Först när man klättrar upp i master och tar sig över staket blir det brottsligt, säger Håkan Rolfsgård, förundersökningsledare i Falkenberg.

  LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot aktivister

  Håkan Rolfsgård säger att han mycket väl kan förstå kritiken om att polisen inte gör något för att skydda minkuppfödaren:

  – Jag förstår om han känner sig utlämnad när det kommer aktivister som får stå och skrika och gasta hos honom utan att det görs något. Men detta kommer säkert att fortgå fram tills eventuella domar. Aktivisterna har ju bestämt sig för att driva detta till sin spets – att få minkuppfödaren att lägga ner.

  Gruppen fylls på

  Ett problem för polisen är att till gruppen av aktivister kommer det nya medlemmar som är hemmahörande i hela Sverige, enligt Håkan Rolfsgård.

  – Det blir svårt att kalla dem till förhör när vi inte vet var de bor. Det är dessutom ett problem när man faktiskt får demonstrera enligt grundlagen. Och om och när den rätten övergår i olaga hot och andra överträdelser kan det bli problem att bevisa brott.

  LÄS OCKSÅ: Svenskar bland de våldsammaste djuraktivisterna i Europa

  Just nu har polisen många ärenden som rör den aktuella minkfarmen.

  – Det sker hela tiden nya händelser och vi har svårt att hinna i kapp aktivisterna. Vi för en dialog med minkuppfödaren som har begärt ett kontaktförbud för en av aktivisterna – och det har han fått, säger Håkan Rolfsgård som för övrigt beklagar polisens brist på resurser.

  – Vi kan inte ha bevakning dygnet runt hos uppfödaren. Det finns inte resurser till det.

  LÄS OCKSÅ: Betalas för att förstöra för landets djurbönder

  Relaterade artiklar

  Till toppen