facebooktwittermail

Tyskt grispris uppåt igen

I Tyskland förlorar dioxinskandalen sitt grepp om marknaden och grispriset stiger. I Sverige blir det sannolikt ingen höjning de närmaste veckorna.

Det tyska grispriset är nästan tillbaka på samma nivåer som innan skandalen med dioxinförgiftat djurfoder. Två veckor i sträck har Tyskland höjt priset, totalt med 21 cent motsvarande cirka 1,85 svenska kronor.

Men i Sverige lär höjningarna dröja. Både Scan och KLS Ugglarps uppger att det sannolikt inte blir några höjningar under februari månad. Förklaringen är att tysk import kombinerat med en stark svensk krona sätter press.

Affärer görs i euro


Inköpen av råvara till den svenska charkindustrin är redan gjorda och tar inte hänsyn till det höjda priset i Tyskland. Därför är det billigt kött som har köpts in. Noteringshöjningen i Tyskland slår helt enkelt inte igenom på det tyska exportköttet.

Importörerna tjänar dessutom på att affärerna görs i euro. Eftersom kronan är stark kostar det importörerna färre kronor när de växlar till euro.
- Hela februari blir en mycket tuff månad. Jag har inte varit med om något liknande under de 17 år som jag jobbat i branschen, säger KLS Ugglarps vd Johan Andersson.

Höjt pris först i mars


Fredrik Jönsson, vd för Scans inköpsbolag SLS, tror att grispriset höjs först i mars. Hotet på lite längre sikt är den av EU beslutade privata lagringen av griskött som någon gång ska ut på marknaden igen. När det släpps blir utbudet stort, något som vanligtvis leder till pressade priser.
- Normalt har vi en bra period från mitten av april till mitten av maj med positiv utveckling på griskött. Om de frysta lagren släpps då vore det väldigt olyckligt, säger Fredrik Jönsson.
Jan Olsson