facebooktwittermail

Tysklands jordbruksminister vill förbjuda avlivning av tuppkycklingar

Tysklands jordbruksminister vill förbjuda avlivning av nykläckta tuppar inom äggproduktionen. Om förslaget går igenom kan förbudet träda i kraft redan 2022, och göra Tyskland till det första landet med en sådan lagstiftning.

Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner (CDU), på en presskonferens där förslaget presenterades. På skylten står det ”Sätt stopp för tuppkycklingsdödande! Tyskland är föregångsland med ett förbud i lagen”.
Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner (CDU), på en presskonferens där förslaget presenterades. På skylten står det ”Sätt stopp för tuppkycklingsdödande! Tyskland är föregångsland med ett förbud i lagen”. FOTO: BERND VON JUTRCZENKA/DPA/TT

Turerna kring förbudet har varit många. Som ATL tidigare har rapporterat behandlade en tysk förvaltningsdomstol förbudsfrågan senast 2019. Då kom domstolen fram till att avlivningen av nykläckta tuppkycklingar, som av förklarliga skäl inte kan användas inom äggproduktionen, var laglig.

Men avlivningen gavs respit. Den anses nämligen bara kunna fortsätta så länge det inte finns godtagbara metoder för att könsbestämma äggen.

Sådan forskning bedrivs bland annat i Sverige och runt om i världen.

Nu har Tysklands jordbruksminister, Julia Klöckner, lagt fram ett utkast till ett nytt lagförslag, som om det går igenom, kan träda i kraft redan 2022. Förhoppningen är tekniken som krävs ska finnas på marknaden i slutet av nästa år. Enligt Der Spiegel och tyska jordbrukstidningen TopAgrar kommer Tyskland i så fall bli först i världen med en sådan lagstiftning. Men liknande diskussioner ska också föras i Frankrike.

Om lagen går igenom måste individerna könsbestämmas redan på äggstadiet.
Om lagen går igenom måste individerna könsbestämmas redan på äggstadiet. FOTO: FREDRIK STORK

ATL har flera gånger skrivit om olika tekniker, bland annat i det här inslaget om Seleggt från november 2018.