facebooktwittermail d

Tyska dioxinet redan glömt

Renate Beckmann och hennes man Joachim producerar grisar. I och med den tyska dioxinskandalen vid årsskiftet sjönk grispriset 20 procent, men nu har marknaden återhämtat sig.

HAMBURG ATL
Trots att de själva odlar spannmål till eget foder drabbades de också när konsumenter tappade förtroendet för griskött och marknaden sviktade.

- Det är en hemsk känsla att vi bönder är så utlämnade till krafter vi inte kan påverka, säger Renate Beckmann.

Omvärlden


Hon visar runt i stallarna på gården utanför Freiburg nordväst om Hamburg i delstaten Niedersachsen som drabbades hårdast av dioxinskandalen.

Grisarna sorteras i grupper med jämnstora individer som växer lika fort. Hur noggrannt grisarna än sköts påverkas ändå lönsamheten av omvärldsfaktorer. Grispriset varierar hela tiden och vart tionde år inträffar något som ger en kraftig sänkning, menar Renate Beckmann.

När medier började rapportera om dioxinskandalen sjönk priset från 1,40 till 1,12 euro per kilo på tre dagar.

- Det var tunga dagar, säger hon.

Måste fortsätta


Även om marknadspriset var lågt måste produktionen fortsätta. Varannan vecka skickas grisar till slakt enligt ett rullande schema och nya smågrisar kommer.

Det finns plats för 1 700 slaktgrisar och 1 050 smågrisar. Totalt slaktas 5 000-6 000 grisar om året.

- Vi kan ju inte stoppa de beställningar på smågrisar vi gjort bara för att det går dåligt en period, säger Renate Beckmann.

Trots krisen är hon positiv och menar att prognoserna för grisproduktion är goda. Eva Johansson