facebooktwittermail d

Två robotar räcker för att driva mjölkgården

Två dragmaskiner med varsin elmotor på 36 kilowatt och ett batteri på 113 kilowattimmar. Det är i teorin allt som krävs för att driva en ekologisk mjölkgård på 200 hektar.

Bakom uträkningen står forskningsinstitutet Rise som har simulerat energibehovet på en ekologisk mjölkgård med femårig växtföljd. Enligt rapportförfattarna skulle det i teorin inte krävas mer än två dragmaskiner med dessa specifikationer för att utföra allt fältarbete utom tröskningen.

– Tänker man på en batteridriven jordbruksmaskin så är det första som man tänker på att batteriet inte kommer att räcka. Vi har helt enkelt testat om det skulle vara teoretiskt möjligt utan att göra avkall på skörden, säger Jonas Engström, projektledare på Rise.

I teorin behöver batterikapaciteten bara vara något högre än det 100 kilowattimmars-batteri som sitter i elbilen Tesla Model X. Men det förutsätter i så fall att man skalar bort hytten och ger maskinen autonom styrning.

– Då kan maskinen åka och ladda och köra fyra timmar till, helt oberoende av att föraren i dag vill köra tio timmar i sträck.

En annan stor fördel var att utsläppen av växthusgaser minskade med 92 procent i simuleringen.

– Det är en väldigt stor förändring.

Även Siemens har ingått i projektet. På sikt är förhoppningen att forskningsresultaten ska realiseras i en färdig produkt.

– Vårt mål nu är att bygga en motsvarande maskin för att se hur väl detta stämmer med verkligheten och att vi ska få en svensk tillverkare att börja tillverka jordbruksmaskinen, säger Jonas Engström.

Mer om eltraktorer

LÄS ÄVEN: Fendt visar upp eltraktor på Agritechnica

LÄS ÄVEN: Miljonstöd för försök med kabeldriven eltraktor

LÄS ÄVEN: Indisk eltraktor ska erövra världen

LÄS ÄVEN: Långt kvar innan Tesla-traktorn når marknaden

LÄS ÄVEN: Volvos nya minigrävare går på el