facebooktwittermail

Två nya märken hos Rosenqvist

ELMIA

Rosenqvist Maskin ställer ut på hemmaplan i Jönköping och satsar på två traktormärken som är nya på den svenska marknaden.

Sedan det blev klart att Rosenqvist Maskin förlorade agenturen för Same Deutz-Fahr Group har man uppvaktats av andra tillverkare som vill in på den svenska marknaden. Det märke man bestämde sig för blev italienska Landini.

– Vi fick en förfrågan och det är ett märke och ett företag som vi tror på, säger Maria Rosenqvist.

Två storlekar

Landini har traktorer i många storlekar och varianter. På Elmia visar man upp två storlekar: 4-serien som är en lite mindre och enklare traktor som lämpar sig väl på djurgårdar och 7-serien som är en lite större dragare med uppåt 200 hästkrafter och steglös transmission.

– Jag tror mycket på de här större steglösa med individuell framaxelfjädring.

I sortimentet finns också den skogsanpassade 4-090 med vändbar förarplats och skyddsbåge. I det mest populära segmentet i Sverige, traktorer på 100-150 hästkrafter finns Landinis 6-serie som i höst kommer med steglös transmission.

Steglös transmission

Det andra traktormärket, Lintrac från österrikiska Lindner, är en speciell maskin. Det är lågbyggd traktor med steglös transmission, men det som gör den unik är att den har styrning även på bakaxeln. Ursprungligen tänkte man sig att det skulle passa kommunal verksamhet, men även lantbrukare har visat intresse.

Lindner tog man själva kontakt med.

– Vi såg den första gången på Agritechnica 2013 och tyckte att det var en intressant maskin, men då hade vi inte möjlighet att ta in den eftersom vi hade ett annat traktormärke, säger Maria Rosenqvist.

Att bli av med ett märke och hitta nya ser hon inte som någon större dramatik.

– Det sker med jämna mellanrum i den här branschen. När man hållit på med Same Deutz-Fahr i 22 år är det intressant att göra något nytt.