facebooktwittermail d

Två döms för brandattack mot minkfarm

Två unga män får villkorlig dom efter att bränt ned en tom minkfarm hösten 2019.

Enligt tingsrätten har framför allt den ena av dem haft ett motiv grundat i den högerextrema ideologin ekofascism.

En av männen filmade branden på minkfarmen. Arkivbild.
En av männen filmade branden på minkfarmen. Arkivbild. FOTO: MARC SKOGELIN

Tingsrätten skriver att motivet till brottet var ”åtminstone delvis politiskt”, och att särskilt den yngre av gärningsmännen, i dag 19 år gammal, hade vissa kopplingar till en form av våldsbejakande högerextremism som kallas ekofascism. Enkelt förklarat är det en ideologi som kopplar samman nazistiska idéer om vit överhöghet med klimatförstörelse och överbefolkning.

De båda männen, i dag 19 och 20 år gamla, har erkänt att de låg bakom den brand som ödelade den tomma minkfarmen i Sölvesborg hösten 2019.

De hade rest dit tillsammans från Stockholmsområdet för att ”befria minkar”, men valde att tända eld på byggnaden när de märkte att verksamheten var nedlagd. Det ska dock ha gjorts i ett djurrättsperspektiv, då framför allt 19-åringen sedan länge haft ett sådant intresse, enligt försvaret.

Högerextremism

Tingsrätten delar dock åklagarens bild av att det funnits ett ideologiskt motiv.

– Det finns väldokumenterade chattdiskussioner mellan de tilltalade och mellan en av de tilltalade (19-åringen) och något som heter The Green Brigade, som beskrivs som ett ekofascistiskt nätverk som var aktivt under en kortare tidsperiod, säger Olof Wetterqvist, chefsrådman vid Nacka tingsrätt.

I chattarna diskuterades att man skulle skicka bilder till gruppen efter attacken på minkfarmen, vilket 19-åringen sedan gjorde.

Bilderna publicerades sedan av gruppen på nätet där man tackade sina ”soldater som utfört en framgångsrik operation i Sverige”.

– Den yngre av dem som har filmat och spridit filmen har haft en medvetenhet om att det här skulle kunna användas i propagandasyfte. Det är en försvårande omständighet, säger Wetterqvist.

Därutöver har även 19-åringen varit mest drivande vid brottet, enligt tingsrätten.

Undviker fängelse

Följaktligen blir påföljden för honom något strängare. De båda döms till villkorlig dom, men 19-åringen ska även betala böter. De båda ska också betala skadestånd med sammanlagt 132 000 kr.

Åklagaren hade yrkat på drygt ett års fängelse för dem både, men med tanke på deras ålder vid brottet – 17 respektive 18 år gamla, undviker de det. Hade de varit äldre hade de dock sannolikt dömts till fängelse, enligt Olof Wetterqvist.

Männens försvarare hade yrkat på att det hela skulle rubriceras som grov skadegörelse, och åklagaren hade yrkat på mordbrand av normalgraden. Men tingsrätten rubricerar branden som mindre allvarlig mordbrand.

– Vi menar att det ekonomiska värdet av det här och brandens omfattning har varit så pass stor att det är mer än bara skadegörelse, men den är mindre allvarlig eftersom det var en nedlagd minkfarm, ett konkursbo, där man anlade elden, så det var förhållandevis begränsade ekonomiska skadeverkningar, säger Wetterqvist.

Männen poserade med någon form av vapenreplika under vad de själva kallade en fyllefest. Enligt åklagaren har de på sig masker som kan kopplas till ekofascism.
Männen poserade med någon form av vapenreplika under vad de själva kallade en fyllefest. Enligt åklagaren har de på sig masker som kan kopplas till ekofascism. FOTO: POLISENS FÖRUNDERSÖKNINGSPROTOKOLL