facebooktwittermail d

Tv-serie om skogens betydelse

Skogens betydelse för kampen mot växthuseffekt och klimatförändringar ska lyftas fram i en kommande tv-serie. Fler träd, lyder receptet.

- Många miljövänner är skeptiska till skogsplantage, men det kan vara en räddning. Ta Nya Zeeland, skogsplantagen där gör att de inte behöver röra naturskogarna, säger Bengt Jonsson på filmbolaget Sebrafilm i Torsby till Nya Wermlandstidningen.

Sebrafilms produktioner har visats över hela världen. Mest känt är filmbolaget förmodligen samarbetet med den norske världsomseglaren Thor Heyerdahl. Under tjugo års tid kom nästan samtliga Heyerdahlsproduktioner att produceras i Torsby.

Omfattande material


För tio år sedan släppte Sebrafilm tv-serien "En värld av skog". Den nya serien "The green planet" kan ses som en fortsättning.

- Vi har ett digert arkiv med material från cirka 50 länder. I den nya serien kommer vi att visa hur platser förändrats genom åren, berättar Bengt Jonsson.

Inspelningarna startade våren 2009 och till årsskiftet 2011-2012 ska tre timslånga dokumentärer vara färdiga för sändning i Utbildningsradion. Många profilerade forskare och experter medverkar.

- Det har varit väldigt lätt att få personer att ställa upp för den här serien. Skogen spelar en verkligt avgörande roll i arbetet för att rädda planeten, säger Bengt Jonsson. ATL.nu