facebooktwittermail d

Lantbrukare i protest mot rovdjursangrepp

Florens, Italien

Tusentals lantbrukare demonstrerade på fredagen i Trento i norra Italien mot de ständiga attackerna från björn och varg. Lantbrukarna vill att myndigheterna gör något konkret, och nöjer sig inte enbart med ekonomisk ersättning.

Geten Rödluvan, som klarat sig undan en vargattack, var symbolen för böndernas kamp under demonstrationen i Italien.
Geten Rödluvan, som klarat sig undan en vargattack, var symbolen för böndernas kamp under demonstrationen i Italien. FOTO: COLDIRETTI

Bara i Trentos provins har det inträffat 222 attacker från rovdjur sedan januari i år. Boskap har dött, och lantbrukarna är också oroliga för att angreppen allt oftare sker i närheten av bostadshus och samhällen.

Lantbrukarna har de senaste åren försökt skydda djuren med stängsel och hundar, utan att lyckas. Speciellt i norra Italien är det fortfarande vanligt att ta med boskapen upp i bergen under sommaren, vilket gör det svårt att komma runt problemet.

– Vi vet att detta är ett problem som måste tacklas från många håll, eftersom det inte bara är lantbrukarnas intressen det handlar om, men situationen är nu så allvarlig att något måste göras. Annars riskerar vi att förlora en stor del av våra bönder i bergstrakterna, säger Gianluca Barbacovi från det största bondeförbundet Coldiretti till ATL.

Skador för en miljard

Även lokala politiker deltog i demonstrationen och vill att regeringen ingriper innan det är för sent. Coldiretti kräver ett möte med jordbruksministeriet snarast för att diskutera en lösning.

Totalt kostade skadorna från de vilda djuren de italienska lantbrukarna över en miljard svenska kronor förra året. Det handlar om dödade djur, förstörda skördar och biodlingar som slagits sönder av sugna björnar.

Djurskyddsorganisationer har de senaste månaderna ordnat flera demonstrationer och möten för att protestera mot eventuella avskjutningar eller förflyttningar av vilda djur.