facebooktwittermail d

Tungviktare i årets kamp om fin rådgivartitel

Margareta Dahlberg på MD Lantbruksråd och Marcus Willert på HIR Skåne är finalister i tävlingen Årets rådgivarinsats 2021.

Margareta Dahlberg på MD Lantbruksråd har nominerats av Per Larsson på Kårtorps Lantbruk utanför Tibro. Motiveringen är hennes framgångsrika arbete i gårdens produktionsråd tillsammans med rådgivare Hanna Lomander från Distriktsveterinärerna och Malin Fröjelin från Växa.
Margareta Dahlberg på MD Lantbruksråd har nominerats av Per Larsson på Kårtorps Lantbruk utanför Tibro. Motiveringen är hennes framgångsrika arbete i gårdens produktionsråd tillsammans med rådgivare Hanna Lomander från Distriktsveterinärerna och Malin Fröjelin från Växa. FOTO: ADA HULTBERG

Margreta Dahlberg som driver verksamhet i det egna företaget MD Lantbruksråd är ett välkänt ansikte när det gäller rådgivning inom mjölkproduktion och nötköttsuppfödning. Hon har nominerats av lantbrukare Per Larsson på Kårtorps Lantbruk utanför Tibro.

Motiveringen är hennes arbete i gårdens produktionsråd tillsammans med rådgivare Hanna Lomander från Distriktsveterinärerna och Malin Fröjelin från Växa. Produktionsrådet fokuserar på ladugårdsnära frågor och har bland annat lett till att arbetstiden i produktionen sjunkit och foderekonomin förbättrats, enligt Per Larsson.

– Vad kul, jag blir alldeles tagen, säger Margareta Dahlberg, när ATL ringer upp och berättar om finalplatsen.

Margreta Dahlberg har en lång karriär i lantbruksbranschen, först som lärare på Vretaskolan och sedan som rådgivare på LG Husdjurstjänst. Sedan 2013 bedriver hon rådgivningsverksamhet i egen regi.

Kampen om titeln Årets rådgivarinsats står mot växtodlingsrådgivare Marcus Willert, HIR Skåne, som många kanske förknippar med smart-tillage, CA-jordbruk och mellangrödor. Han sitter också med i Kungliga Skogs- och lantbruksakademiens kommitté för markkol och klimatnytta.

Marcus Willert, växtodlingsrådgivare på HIR Skåne har nominerats av Hans Nilsson på Skepparslövs Nygård utanför Kristianstad för sitt stora engagemang i växtodlingen och hans visioner om "framtida möjligheter för växtodlingen med hänsyn tagen till naturens känslighet för variationer."
Marcus Willert, växtodlingsrådgivare på HIR Skåne har nominerats av Hans Nilsson på Skepparslövs Nygård utanför Kristianstad för sitt stora engagemang i växtodlingen och hans visioner om "framtida möjligheter för växtodlingen med hänsyn tagen till naturens känslighet för variationer." FOTO: HIR SKÅNE

Det är lantbrukare Hans Nilsson på Skepparslövs Nygård utanför Kristianstad som nominerat honom för det stora engagemanget i växtodlingen och hans visioner om ”framtida möjligheter för växtodlingen med hänsyn tagen till naturens känslighet för variationer”. Marcus Willert har jobbat som växtodlingsrådgivare i drygt 20 år, först i nordöstra Tyskland och sedan 2007 i Skåne.

Vad brinner du för inom växtodlingen?

– Mark, mask och mull. Allt som händer under markytan. Markstruktur, bördighet, jordhälsa, olika bearbetningssystem och de nya möjligheterna för framtiden som exempelvis mellangrödor eller bottengrödor ger, säger han när ATL når honom.

Tävlingen arrangeras av Branschråd för Lantbrukets Rådgivningsföretag i samarbete med ATL. Vinnaren presenteras på fredag, 23 april.