facebooktwittermail

Tung stämning efter dödsolyckorna

På en vecka har det inträffat två olyckor med dödlig utgång på lantbruk i Västerbotten.

– Det här är ofattbart att ta in, säger Lotta Folkesson, ordförande för LRF i länet.

På en vecka har det inträffat två dödsolyckor på lantbruk i Västerbotten. En i Skellefteå och en i Vännäs.
På en vecka har det inträffat två dödsolyckor på lantbruk i Västerbotten. En i Skellefteå och en i Vännäs. FOTO: MOSTPHOTOS

På en vecka har det inträffat två olyckor med dödlig utgång på lantbruk i Västerbotten. I slutet av förra veckan omkom en man i 40-årsåldern och en annan skadades svårt på en gård norr om Skellefteå. På onsdagskvällen inträffade ännu en dödsolycka på ett lantbruk i länet, nu i Vännäs kommun.

– Det är en tung stämning bland alla länets jordbrukare nu. Kåren är liten och alla är chockade. Det här är ofattbart att ta in, säger Lotta Folkesson, ordförande för LRF i Västerbotten, och själv jordbrukare i Vännäs.

Alla ställer upp

– Samtidigt känner jag en extrem stolthet över den här yrkeskåren och sammanhållning och förmågan att ställa upp för varandra när det gäller. Jag skulle säga att den är unik.

Personen som omkom i den senaste dödsolyckan var enligt polisen en utländsk gästarbetare i 35-årsåldern. Han ska ha jobbat på gården flera somrar i rad och planerade att åka hem efter årets säsong om bara några dagar. LRF:s omsorgsgrupp kopplades in direkt när olyckan blev känd.

– När något sådant här inträffar är det en chock för alla inblandade. Samtidigt måste verksamheten rulla på, det är ju mitt i skördesäsongen. Jag vet att de får all tillgänglig hjälp men känner inte till mer om detaljerna, säger Lotta Folkesson.

”Det är en tung stämning bland alla länets jordbrukare nu”, säger LRF:s ordförande i Västerbotten, Lotta Folkesson, efter att det inträffat två dödsolyckor på kort tid.
”Det är en tung stämning bland alla länets jordbrukare nu”, säger LRF:s ordförande i Västerbotten, Lotta Folkesson, efter att det inträffat två dödsolyckor på kort tid. FOTO: SÖREN ANDERSSON