facebooktwittermail

Tufft att slå sig in för danska korvar

Danska köttproducenten Deli Foods ledning ångrar inte flytten till Skåne - även om företaget fortfarande kämpar för att ta sig in på den svenska marknaden.

- Det är mycket slaggprodukter i svensk korv, men här köper butikernas inköpare in den allra billigaste och kunderna nöjer sig med den. Vi vill gärna ta oss in på den svenska marknaden, men vi skulle gå med förlust om vi sålde vår korv för samma pris som svenska korvtillverkare, säger vd Klaus Burkal till Ystads Allehanda.

År 2007 började Deli Food leta efter en ny lokal. När det inte gick att uppbringa någon till rätt pris i Danmark började företagsledningen spana över Sundet.

- Vi blev tipsade om Scans gamla lokaler i Skurup. Funktionen och priset var rätt och affären gick snabbt, säger Klaus Burkal.

Merparten till Danmark


Skurup låg bra till, både geografiskt och logistiskt. Dessutom ställde kommunen upp på alla vis, säger Klaus Burkal.

- De var superbra på att svara på våra frågor om tillstånd och ville gärna att vi skulle komma hit.

Helt enkelt har det dock inte varit att etablera sig i Sverige. Av den korv och de rökta varor som tillverkas i fabriken i Skurup säljs merparten på den danska marknaden.

Enligt Klaus Burkal är det svårt att sälja högkvalitativ korv i Sverige.

- Vi gör bara korv på kindfläsk, läggkött och nötkött. Danmark har alltid varit mer kvalitetsorienterat än Sverige. Och vår leverpastej är bättre än den svenska, säger han.ATL.nu