facebooktwittermail

Trelleborgsfabrik blir fiskodling

Det är återigen fullt aktivitet i Trelleborgs gamla industrilokaler i småländska Bor. Fabriken har byggts om till fiskodling och har gett plats åt sju bassänger. Snart är det dags för ytterligare fyra.

På kort tid har anläggningen fått fram 40 000 fiskar som väger ungefär ett halvt kilo styck, berättar Jonny Bunaes, som är vd för norsk-svenska ACI i ett reportage i Värnamo Nyheter.

Enligt ritningar som företaget har lämnat in till Värnamo kommun kan upp mot ett 20-tal stora bassänger och lika många små tankar rymmas i lokalerna.

LÄS ÄVEN: Tomma ladugårdar kan fyllas med fisk

Målet är att ta fram omkring 40 ton regnbågslax varje år. Men på sikt finns det planer på en betydligt större produktion vilket kan kräva expansion även till andra lokaler i det lilla samhället. De färdiga fiskarna kommer att väga upp mot 2,5 kilo och har en uppskattad odlingscykel på mellan ett år och 15 månader.

Tar emot studenter

Anläggningen har rönt stort intresse och är nära knuten till den norska universitetsvärden. Som svar på det stora intresset från inte minst studenter och lärare har företaget byggt om Trelleborgs gamla kontorsutrymmen till studentbostäder.

– Många vill komma hit och studera produktionen och snart kommer de första att flytta in. Det blir tolv bostäder, säger Jonny Bunaes till Värnamo Nyheter.

ATL har genom åren skrivit flera artiklar om hur fiskproduktion kan integreras i lantbruket. I ett längre filmreportage på ATL.nu berättade tidningen om ett nytt odlingskoncept i ladugården. Filmen hittar ni här nedan: