facebooktwittermail d

Transportstyrelsen vill skärpa regelverket

Transportstyrelsen vill ställa högra krav på äldre förare och aviserar nu att fler körkort borde dras in. Beskedet kommer efter två allvarliga trafikolyckor där äldre förare varit inblandade.

Transportstyrelsen tycker att fler körkort ska dras in bland äldre förare.
Transportstyrelsen tycker att fler körkort ska dras in bland äldre förare. FOTO: MOSTPHOTOS

– Fler körkort borde återkallas, men doktorerna vill inte hålla i yxan, säger Transportstyrelsens chefsläkare Lars Englund till TT.

Inom loppet av en vecka har två allvarliga olyckor inträffat där äldre förare varit inblandade. I den första körde en 80-årig man på sex barn utanför Tierp. Mannen bländades av starkt ljus när han körde.

90-årig kvinna omkom

I går omkom en 90-årig kvinna och två andra personer skadades när en 84-årig kvinna trampade på fel pedal och backade in i en grupp människor.

Lars Englund tycker att allt för få läkare gör vad de borde göra. I stället lutar sig många mot ett undantag där läkaren kan avstå från att anmäla om hon eller han gör en muntlig överenskommelse med att patienten om att inte köra bil.

– Att trampa på fel pedal är en typisk olycka för någon som inte har en hjärna som inte är frisk eller en hjärna som är långsam. Bländning av solen kan exempelvis bero på grå starr eftersom man upplever att det blir helt vitt när man utsätts för starkt solljus.

Väjer för uppgiften

Lars Englund tycker att fler läkare måste bli bättre på att följa regelverket. Tiotusentals förare blir olämpliga varje år. När läkare gett människor en diagnos vill de dessutom inte anmäla dem till Transportstyrelsen. Enligt Lars Englund blir många patienter arga och byter läkare efter en anmälan.

Transportstyrelsen undersöker nu om regelverket borde ändras. Det kan röra sig om att skärpa läkarnas anmälningsplikt eller införa obligatoriska periodiska kontroller.

LÄS MER: Så kan ATV-olyckor med barn minskas

PREMIUM: Detta krävs för att köra studenter på flaket